на живо

"Реал", "Барса" и "Юве": Търсим решения, въпреки натиска и заплахите от УЕФА

Трите клуба се обединиха след наказанията заради учредяването на Суперлигата

"Реал" Мадрид, "Барселона" и "Ювентус" излязоха с обща позиция, след като от УЕФА обявиха наказанията за клубовете, сформирали Суперлигата. 

Идеята за новия турнир така и не се осъществи, след като феновете на 12-те учредители възроптаха, а от Европейската футболна централа заявиха, че ще накажат тимовете строго. 

Вчера (7 май) стана ясно, че "Ливърпул", "Арсенал", "Челси", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Тотнъм", "Интер", "Милан" и "Атлетико" Мадрид, са се съгласили да платят по 15 млн. евро, както и да се разделят с 5% от приходите си в евротурнирите за един сезон, каквото беше искането на УЕФА, за да ги остави в международните турнири. Всички тези тимове заявиха, че се оттеглят от Суперлигата.

"Реал" Мадрид, "Барселона" и "Ювентус" обаче не постигнаха договорка с Централата, а действията ѝ определиха като натиск.

"Със съжаление отбелязваме, че нашите приятели и партньори основатели на проекта Суперлига се оказаха в толкова противоречива позиция, като вчера подписаха редица ангажименти към УЕФА. Те действат непоследователно. Въпреки това, като се има предвид, че материалните проблеми, които доведоха до 12-те клуба-основатели, които обявиха Суперлигата преди няколко седмици, не са изчезнали, ние отново повтаряме, че за да почитаме нашата история, за да почитаме ангажимента си към нашите заинтересовани страни и фенове, от полза на футбола и за неговата финансова устойчивост, ние носим отговорност да действаме отговорно и упорито да търсим адекватни решения въпреки неприемливия и продължаващ натиск и заплахи от страна на УЕФА", се казва в позицията на трите клуба, публикувана на официалните им сайтове.

Най-строгото наказание за "Ювентус", "Реал" Мадрид и "Барселона" може да бъде изваждане от европейските клубни турнири за 2 години.