на живо

"Реал" изпревари "Барса" по спечелени международни трофеи

"Белите" имат с една купа повече от каталунците

Getty Images

„Реал” Мадрид не спира да пренаписва историята. Вчера „Кралският клуб” извоюва втория си трофей от Световното клубно първенство, след като надигра драматично японския „Кашима” Антлърс с 4:2 във финала в Йокохама, Япония.

Това бе 21-и международен трофей за „белите”, с което те дръпнаха с един пред вечния си съперник "Барселона" (20) в статистиката по спечелени отличия извън Испания.

"Реал" притежава най-богатата колекция от купи в световния футбол по този показател. В своята 114-годишна история „лос бланкос” са завоювали 11 титли от Шампионската лига (6 във формата на КЕШ), 3 Междуконтинентални трофея, три Суперкупи на Европа и 2 Купи на УЕФА. Към тях се прибавят и двете спечелени титли от Световното клубно първенство на ФИФА – през 2014 г. и 2016 г.

Снимка: Getty Images

Големият съперник „Барселона” пък притежава 20 трофея на международната сцена, един по-малко от столичани. „Блаугранас” имат 5 титли в Шампионската лига (4 в съвременния формат на турнира), 3 трофея от Световното клубно първенство, 4 Купи на носителите на национални купи, 3 Купи на панаирните градове и 5 Суперкупи на Европа.

Това превръща двата испански гранда в най-успешните отбори по отношение на спечелените трофеи извън дома.

Като цяло годината бе изключително ползотворна за тима на Зинедин Зидан. Въпреки че останаха втори в първенството през миналия сезон (2015/16), на точка зад каталунците, „белите” се добраха до две значими отличия – това в Шампионската лига в края на май и титлата от Световното клубно първенство.