на живо

"Реал" Мадрид е супершампион на Испания за 12-и път (ВИДЕО)

Кралският клуб победи "Атлетик" Билбао с 2:0 в спора за трофея

"Реал" Мадрид спечели Суперкупата на Испания за 12-и път! Кралският клуб победи "Атлетик" Билбао с 2:0 във финала на турнира, който се проведе в столицата на Саудитска Арабия - Рияд.

На ст. "Крал Фахд" тимът на Карло Анчелоти владееше инициативата преди почивката и поведе в 38' с гол на Лука Модрич. Така, със своите 36 години и 129 дни, хърватинът стана най-възрастният автор на попадение в Суперкупата от 2010 г. насам.

"Реал" удвои аванса си в 52' чрез Карим Бензема от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Йерай Алварес в наказателното поле, като ситуацията премина през продължителен преглед със системата за видеоповторения (VAR).

В Топ 5 първенствата на футболна Европа единствено звездата на "Байерн" Мюнхен - Роберт Левандовски, има повече голови участия (37) от Бензема (32) през настоящия сезон.

"Атлетик" получи отличен шанс да намали изоставането си в 87', когато Едер Милитао от "Реал" беше изгонен за спиране с ръка на сигурен гол. Последвалата дузпа, изпълнена от опитния Раул Гарсия, обаче беше отбита блестящо с крак от вратаря Тибо Куртоа.

За белгийския страж oтразеният наказателен удар е втори пореден - колкото имаше в предишните си 19 мача за "Лос Меренгес".

В крайна сметка "Реал" вдигна трофея за 12-и път и се приближи на една Суперкупа от рекордьора "Барселона". "Атлетик" остава трети с 3, колкото има и "Депортиво" Ла Коруня. За баските обаче остава разочарованието от неуспешната защита на отличието, което завоюваха преди година. Оттогава "Атлетик" има три загубени финала - два за Купата на краля и сблъсъка тази вечер.

Съставите

"Атлетик": Симон, Де Маркос, Йерай, Мартинес, Баленсиага, Беренгер, Дани Гарсия, Сарага, Муняин, Сансет, Иняки Уилямс

"Реал" Мадрид: Куртоа, Васкес, Милитао, Алаба, Менди, Каземиро, Кроос, Модрич, Винисиус, Родриго, Бензема