на живо

"Реал" Мадрид гостува на стадиона, на който Сотомайор постави великия си рекорд

Гледайте "Унионистас де Саламанка" - "Реал" Мадрид в сряда от 22 ч. по bTV Action

"Естадио Елмантико" е сред най-често споменаваните стадиони в Испания през последните няколко дни. Причината - неяснотата около провеждането на мача от 1/16-финалите в турнира за Купата на краля между отборите на "Унионистас де Саламанка" и "Реал" Мадрид.

Първоначално се твърдеше, че срещата ще се проведе на друго място заради проблеми с осветлението, но се оказа, че всичко е наред за гостуването на един от най-големите клубове в света.

Победителят от сблъсъка ще бъде определен в един мач, а срещата е в сряда от 22:00 ч. по bTV Action.

Съоръжението, с капацитет малко над 17 хиляди места, не изглежда като бляскавите стадиони, на които "Реал" е свикнал да играе мачовете си, но пък си има особен чар, пише "Марка".

През 80-те и 90-те години "Естадио Елмантико" е било мястото, на което се срещали най-добрите атлети и са се поставяли световни рекорди.

На 27 юли 1993 година кубинският лекоатлет Хавиер Сотомайор подобрява собственото си върхово постижение в скока на височина, преодолявайки 2.45 м на "Елмантико Пистас", след като пет години по-рано в Швеция скача 2.43 м. 

Рекордът на Сотомайор все още не е подобрен. Той обаче е увековечен с паметна плоча зад една от футболните врати. Освен името на кубинеца, на плочата са изписани двата световни рекорда на Сотомайор със съотвените дати.