на живо

„Реал” срещу „Наполи” – битка на Давид и Голиат

„Белия балет” не знае милост, дори когато гостува в реванша

Getty Images

„Реал” срещу „Наполи”. На 1/8-финал в Шампионската лига. Тази вечер, от 21,00 часа, на ст. „Сантиаго Бернабеу”. Мач, който може да гледате пряко в ефира на RING.

Надежда всяка оставете. Това си е класическа битка между Давид и Голиат. Дуел с предизвестен край. Един срещу друг застават настоящият шампион в Турнира на богатите и отбор, който едва за втори път прескача груповата фаза (през 2012 г. „Наполи” отпадна от „Челси” в търсене на дебютно участие място сред най-добрите 8 в Европа – б.а.).

Домакинството на „Наполи” в реванша не дава и искрица надежда за италианците. „Реал” няма милост, когато гостува във втората среща на елиминациите.

Звездите на най-скъпия клуб на Стария континент („Реал” има бюджет от близо 800 млн. евро този сезон – б.а.) обичат плейофите. За тях изглежда все тая дали играят у дома, или гостуват.

При последния подобен случай през сезон 2013/14 „кралете” отстраняват на 1/2-финал не кой да е, а „Байерн” Мюнхен. След минимална победа пред своя публика, „белите” разбиват баварците с 0:4 в реванша.

Снимка: Getty Images

През 2014/15 и 2015/16, 11-кратният шампион на Европа е домакин в реванша и излиза победител в 5 от 6 случая. Единственият, успял да повали „лос бланкос” е един от най-големите конкуренти на „Наполи” в италианската Серия А – „Ювентус”.

Освен срещу „Байерн”, „Реал” триумфира в 4 поредни случая далеч от Испания. В тази серия ключови са отстраняванията на „Галатасарай”, „Манчестър Юнайтед” и „Тотнъм”.

„Реал” не трепва, дори когато е изгубил в епизод 1. Това се случи през 2009 г., когато срещна „Ливърпул” на 1/8-финал. Британците спечелиха с 1:0 на „Бернабеу”, след което бяха пометени с 4:0 на „Анфийлд”. За „белите” тогава личат имената на Пепе, Серхио Рамос и Марсело – единствените трима, които ще излязат и тази вечер срещу „Наполи”.

Снимка: Getty Images

Италианците нямат добри спомени, когато домакинстват в реванша на своя „Сан Паоло”. В два от последните три пъти, когато отпадат от Европа, това се случва именно след провал на техния стадион. Вярно е, че един от тези случаи не бе в Шампионската лига, а за Лига Европа: срещу „Порто” (2014) и „Виляреал” (2016).