на живо

Рекордно ниска посещаемост на световното в Доха

Едва 13 288 зрители гледали лекоатлетите през първия ден

Ниският интерес към световното първенство по лека атлетика в Доха е проблем, който обаче не помрачава "позитивното преживяване" за състезателите. Това обяви изпълнителният директор на международната федерация (ИААФ) Джон Риджън.

Едва 13 288 зрители гледаха на живо от трибуните на стадиона в Халифа състезанията в петък. Посещаемостта намаля още повече през следващите два дни и вероятно ще остане в историята на първенствата като рекордно ниска.

"Определено очакваме повече фенове. Бъдете сигурни, че работим по въпроса с местния организационен комитет - заяви Риджън пред Би Би Си. - През първите дни имахме около 65-70% запълнен капацитет. Проблемът идва при големите финали късно вечерта, когато хората се прибират по домовете си. Причината е, те са на работа на следващия ден".

"Когато оценяваме първенството, очевидно количеството публика и създадената атмосфера са наистина важни елементи. Но все пак и други фактори са от значение, а всички ще се съгласим, че нивото на леката атлетика е зашеметяващо".

Стадионът е строен за 40 000 зрители, но капацитетът бе намален на 21 000 за световния шампионат по лека атлетика. През 2014 г. кандидатурата на Доха бе предпочетена пред тези на Барселона и Орегон.

Катар се превърна в обект на икономическа блокада от четири от съседните си страни през 2017 г. Според Риджън това също е изиграло ключова роля за ниската посещаемост. "Когато избрахме Доха преди 6 или 7 години, събитието бе рекламирано като празник на леката атлетика в Близкия Изток. В геополитиката настъпиха някои промени и те неизбежно се отразиха. Катар е малка страна с около 700 000 жители. На стадиона щеше да има много повече хора, ако я нямаше блокадата. Нямаше как да предвидим подобни политически предизвикателства".

Директорът посочи още една любопитна закономерност. "Местните хора се вълнуват повече от средните и дълги бягания, отколкото от спринта. Ясно е защо - в тези дисциплини са и силните местни състезатели. Знаем за някои критики от страна на спортистите най-вече относно високите температури, но това първенство е с ключова роля за световния спорт".

Тагове: