на живо

Решението за евентуално депортиране на Джокович едва ли ще бъде взето днес

Министърът на емиграцията все още има право да отмени визата на тенисиста

Reuters

Ще остане ли Новак Джокович на австралийска земя? Все още няма категоричен отговор на този въпрос, а и едва ли ще има до края на деня в Австралия. Поне така предполагат медиите в страната. 

Вчера (10 януари) съдът определи като противозаконно отнемането на разрешителното на сръбския тенисист да пребивава в страната и постанови той да бъде пуснат от хотела за мигранти. 

Въпреки това остава възможността той да бъде депортиран с еднолично решение на министъра на емиграцията Алекс Хоук. Очакваше се той да обяви дали ще се възползва от правото си веднага след изслушването, но и до момента няма официална информация. 

Снимка: Reuters

Единственото, което коментираха австралийските власти по казуса е, че Хоук продължава да обмисля решението си и няма да дава изявления преди това.

Ако той реше да депортира Джокович, сърбинът ще получи забрана за влизане в Австралия за следващите 3 години. 

Сърбинът обяви, че е получил специално медицинско разрешение да участва на първия за годината турнир от Големия шлем. При пристигането му в страната обаче властите отмениха визата му заради липса на ваксинация против коронавирус и го настаниха в хотела за мигранти. 

Снимка: Reuters

Преди часове се появи информация, че в Австралия разследват евентуални неправилно подадени данни от Джокович при пристигането му. Той е заявил, че 14 дни преди полета не е пътувал никъде, а на Нова година се появи клип, в който се вижда, че тренира в Испания.

Очаква се евентуално решение за депортация на тенисиста, спечелил 9 титли в Мелбърн, да бъде взето в края на днешния ден у нас или утре.