на живо

Революция в Англия: Зимна пауза през февруари

За първи път Висшата лига ще бъде прекъсната за няколко дни от сезон 2019/2020

Getty Images

Зимна пауза в английската Висша лига! Звучи почти невероятно, но от сезон 2019/2020 ключовете ще могат да се насладят на няколко дена без мачове. Решението е на Футболната асоциация в Англия и вече е официално.

То се налага, след като шефовете на футбола в страната решиха, че победителите в 5-ия кръг на турнира за Купата на лигата ще се решават само в 1 мач. Той пък ще се играе в средата на седмицата, а не през уикенда. Това ще позволи на тимовете да си вземат почивка от 2 седмици. 

Очаква се тази "зимна пауза" да бъде въведена в началото на... февруари.

Така футболистите ще могат да си починат, да бъдат разпуснати за кратка ваканция или да пътуват за лагери в по-топли страни.

Промяната е революционна, тъй като английското първенство бе единственото в Европа, в което нямаше прекъсване през студените месеци. Такава пауза от години има в "Ла Лига", Серия "А" и "Бундеслигата".

За нуждата от подобна зимна пауза сигнализира мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп. Той беше категоричен, че именно липсата на почивка се отразява не само върху отбора му, но и върху цялостното представяне на английския национален отбор на големи форуми. "Трите лъва" имат една единствена световна титла в историята си - от 1966 г.

Снимка: Getty Images

Противниците на зимната пауза във Висшата лига се притесняваха от това, че при въвеждането ѝ около коледните празници, клубовете ще трябва да се сбогуват с един от най-доходоносните си периоди, тъй като именно почивните дни в други сфери покачват продажбата на билети за мачовете. 

На този етап пауза през февруари изглежда като добър компромис, а влиянието на нововъведението ще може да се види през 2020 г., когато Англия има шанс да играе на европейско първенство.