на живо

Рикардо е големият победител от рулетката в Малайзия (ГАЛЕРИЯ)

Кошмар за Люис Хамилтън, обвини отбора си в саботаж

Австралийският пилот Даниел Рикардо спечели старта за Голямата награда на Малайзия във Формула 1 на пистата "Сепанг". За него това е първа победа през сезона и втора за отбора му "Ред Бул".

Второто място днес е за съотборника му Макс Верстапен, който пък спечели другата победа за тима в Гран При на Испания. Трети е Нико Розберг.

Надпреварата на "Сепанг" започна вълнуващо. Още в първата обиколка пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел закачи болида си в този на Розберг. В последствие, Фетел отпадна заради проблеми в лявото крило. Нико Розберг си изпати от събитията на пистата и се наложи да мине през бокса. Това означаваше и последна позиция след само една обиколка. Постепенно германецът напредна в класирането до топ 10.

Даниел Рикардо плътно следваше Люис Хамилтън, но до мига, в който съотборникът му Макс Верстапен не започна да оспорва второто място. В битката между пилотите на "Ред Бул" се допусна изоставане от Хамилтън. Така британецът се виждаше сигурен победител. В 41-вата обиколка най-неочаквано гръмна двигателят на Хамилтън и по радиото Люис извика "О,не, о, не, не, не."  Тото Волф не можеше да повярва на очите си.

След състезанието Хамилтън намекна за конспирация срещу него....от неговия отбор! "Обръщам се към Мерцедес. Имаме толкова много двигатели, но винаги само моя прави проблеми през тази година. Някой трябва да ми даде отговори, защото това е неприемливо. Борим се за титлата, а само моя двигател е проблемен. Не го приемам. Някой не иска да спечеля титлата този сезон, но аз няма да се предам." , каза Хамилтън пред BBC минути след състезанието.

В Гран При на Малайзия имаше друг драматичен момент. Розберг изпревари пилотът на "Ферари" Кими Райконен, но при влизането в завоя Нико закачи гумите на Райконен. Инцидентът беше разследван и пилотът на "Мерцедес" получи наказание от 10 секунди. Това означаваше, че той трябва да се стреми към преднина от над 10 секунди, за да запази третата позиция. Това се случи и германецът увеличи разликата с Хамилтън в генералното класиране. Розберг има 288 точки, Хамилтън е с 265.

Позитивните емоции бяха изцяло в отбора на "Ред Бул". Това беше първият случай от 3 години насам, в който първите две места се заемат от пилоти на тима.

"Тази победа беше много важна за мен и за нашия отбор. Сега вече мислим за състезанието другата седмица на "Сузука". Ще пийнем малко в самолета, след това ще празнуваме и в Япония", заяви от подиума днешният победител.

Състезанието в Малайзия беше юбилейно за Дженсън Бътън. Британецът записа своето участие под номер 300 в старт от Формула 1. Той завърши девети. Другият пилот на Макларън Фернандо Алонсо се представи стабилно и финишира седми.

До края на сезона във Формула 1 остават 5 състезания. Следващото е на 9 октомври на Сузука, Япония.