на живо

Роберт Кубица или когато няма невъзможни неща

През 2011 г. полякът катастрофира в рали състезание и се размина на косъм от смъртта

Getty Images

Роберт Кубица ще кара за "Уилямс" през 2019 г. Почти осем години след жестокия рали инцидент, при който за малко да загуби живота си, пилотът ще се завърне във Формула 1.

През новия сезон той ще си партнира с новака Джордж Ръсел и ще бъде един от шестимата пилоти над 30 години в шампионата заедно с Кими Райконен, Люис Хамилтън, Себастиан Фетел, Ромен Грожан и Нико Хюлкенберг.

Снимка: Getty Images

"Искам да благодаря на всички, които ми помогнаха в най-трудния период от моя живот. Да се завърна във Формула 1 е голямо предизвикателство за мен, което в един момент изглеждаше напълно невъзможно. Вярвам, че с Джордж Ръсел ще работим заедно, за да развием болида. Също така с моя пример ще мотивирам всички в отбора", каза Кубица в официално съобщение от отбора.

"Много се радвам, че можем да обявим Роберт за наш титулярен пилот за 2019 г. Това, което той постигна в последните няколко години, е пример за всички какъв силен характер притежава. Той ни убеди, че не е загубил скоростта си и заслужава място във Формула 1", добави Клеър Уилямс, който е заместник-директор на "Уилямс".

Животът на 33-годишния Кубица е достоен за сценарий за филм, а неговите непримиримост и решителност са на път да предизвикат едно от най-невероятните завръщания в спорта.

Снимка: Getty Images

В жестока катастрофа по време на рали състезание през 2011 г. Кубица получава множество фрактури по тялото, а най-засегнати са дясното му рамо и дясната ръка. Приет е в болница с опасност за живота.

18 месеца по-късно отново е зад волата на рали автомобил. Успява да пилотира болид от Формула 1, макар че две години след сблъсъка е твърдо убеден, че завръщането му на пистата е "почти невъзможно".

Снимка: Getty Images

Когато се преобръща с колата през февруари 2011 г. той е на няколко седмици от стартирането на петия си пълен сезон във Формула 1, а мнозина го определят за един от големите таланти на своето поколение. 

По онова време той участва в рали състезания, защото наистина се наслаждава на карането. Освен това вярва, че тези надпревари ще го направят по-добър пилот за Формула 1. 

Снимка: Getty Images

Цял час медицинските екипи се опитват да го измъкнат от разбитата кола. Първата операция, която му правят, продължава седем часа. След нея Кубица е подложен на още 17 интервенции.

Кубица печели само едно състезание в кариера си във Формула 1 - Гран при на Канада през 2008 г.

Снимка: Getty Images

През март 2017-а той впечатли на "Хунгароринг" с болид на "Рено", но френският производител изпусна шанса си да го привлече. След това полякът се присъедини към "Уилямс", с който направи успешен тест на "Силвърстоун".

От тима съобщиха, че той ще вземе участие в тестовете в Абу Даби след края на сезона.