на живо

Роденият в Сомалия Мо Фара ще може да пътува за САЩ

От британското външно министерство излязоха с официално изявление по случая

Getty Images

Британският бегач на дълги разстояния сър Мо Фара ще може да се върне в дома си в САЩ, след като бе изяснено, че забраната на новоизбрания президент Доналд Тръмп не касае неговия случай

Четирикратният златен олимпийски медалист е роден в Сомалия, а гражданите на тази държава са сред тези седем (Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия или Йемен) с преобладаващо мюсюлманско население, на които е забранено да влизат в САЩ, според указа подписан в петък (27 януари).

Късно в неделя (29 януари) обаче от Форин офис обявиха, че забраната за 33-годишния Мохамед Фара не важи, тъй като той е с британско гражданство, без значение от месторождението му. 

В момента Фара се намира в Етиопия, където се подготвя за новия сезон. Семейството му живее в Портланд, Орегон от шест години. Според изявление на външното министерство на Великобритания, лекоатлетът ще може да се върне в САЩ след тренировъчния си лагер.

"Мо е щастлив, че ще може да се бъде отново със семейството си, когато тренировъчният лагер приключи, но както той заяви в едно по-ранно становище, фундаментално е несъгласен с тази невероятно разделителна и дискриминационна политика", пише в становище на екипа му.

На 31 декември 2016 г. Фара получи рицарско звание от за постиженията си на пистата, които включват спечелването на титлите на 5 хил. и 10 хил. метра на игрите в Лондон 2012 и Рио 2016.

"На 1 януари тази година Нейно Величество кралицата ме направи рицар. На 27 януари президентът Доналд Тръмп, изглежда, ме направи извънземно", написа той в неделя (29 януари).

"Аз съм британски гражданин и живях в Америка в последните шест години. Работих здраво, допринасях за обществото, плащах си данъците и доведох четири деца, които наричат това място свой дом. Сега на мен и на много като мен ми казаха, че не сме добре дошли", добави той.