на живо

Родители събират средства, за да подкрепят тримата плувци

Събраната сума до момента е над 600 лв.

Родители на плувци се обединиха в инициатива да подкрепят финансово тримата национали, уличени в употребата на остарелия анаболен стероид станозолол. Светлозар Николов , Здравко Баблаков и Благой Панайотов дадоха положителни допинг проби преди близо месец, а наказанието им може да бъде 4 години лишаване от състезателни права.

В групата във "Фейсбук" "Родители и ентусиасти за Плуване - РЕП" започна събирането на средства, с които ще помогнат на плувците.

"В светлината на заглъхващия скандал с допинга и прекършените съдби на тримата плувци, които лека полека биват забравяни, а именно: Светлозар Николов , Здравко Баблаков и Благой Панайотов, ние родителите на плувци - Иво Павлов и Борис Божилов - Бруно в качеството си на родители и плувни сърцеведи взехме решение да подкрепим тримата набедени състезател, както и техните семейства със скромни парични дарения с което искаме да запалим плувната общност, която не веднъж е доказвала, че в трудни моменти се обединява и помага на закъсалите свои членове!", пишат инициаторите на кампанията.

Те уточняват, че средствата могат да се използват както тримата уличени прецедят - за адвокатска помощ и завеждане на дела или за отваряне на Б-пробите, което ще струва над 1000 лв. на всеки плувец. В групата целят да съберат над 10 000 лв. 

Снимка: bTV

"Призоваваме при пълна прозрачност и публичност на дарените средства - родители, треньори, състезатели и клубове да помогнем на тези плувци, за да успеят да си изчистят опетненото име!", се казва в публикацията.

В момента събраните средства са около 600 лв. 

Снимка: Instagram

Всеки желаещ да дари може да предостави паричните средства на самите плувци, на организаторите или да ги преведе по банков път. 

Допинг скандалът в националния отбор по плуване избухна на 22 февруари след като bTV съобщи, че трима от тима са дали положителни проби за веществото станозолол. В хода на разследването стана ясно, че на атлетите са давани таблетки в чашка от лекаря Любомир Петров и селекционера Кристиян Минковски. Самите плувци не са били наясно какво приемат. Промени обаче не настъпиха.

В момента тече тестване на всички други участници в лагерите на националния тим, както и проверка на предоставените от Федерацията по плувни спортове добавки. 

Тримата уличени са отложили отлагането на Б-пробите си до излизането на тези резултати.