на живо

Родните клубове повториха постижение отпреди 14 години

Нито един български отбор не се сбогува с Европа още на старта

"Левски" и ЦСКА вече са във втория квалификационен кръг на Лига Европа. "Сини" и "червени" преодоляха съперниците си на старта - съответно "Ружомберок" и "Титоград", като и в двата случая общият резултат бе 4:0.

Директно в следващата фаза на надпреварата се включва носителят на Купата на България - "Локомотив" Пловдив. Там ще играе и "Лудогорец", който отпадна от Шампионската лига след две поражения от "Ференцварош".

Така за първи път от 14 години (и за втори път въобще) четири родни клуба ще участват на един и същи етап на един и същи турнир. За последно това се случи през сезон 2005/06, когато в първия кръг на вече несъществуващата надпревара за Купата на УЕФА мериха сили ЦСКА, "Левски", "Литекс" и "Локомотив" Пловдив. Първите три тима дори се класираха за груповата фаза, а "сините" продължиха похода си чак до четвъртфиналите.

Оттогава най-много по три български отбора се засичаха в даден кръг на втория по сила европейски турнир. Трябва да се отбележи, че сегашната ситуация до голяма степен се дължи и на промените в регламента. Доскоро тимовете, отпаднали още в първия квалификационен кръг на Шампионската лига, директно напускаха континенталната сцена. Сега вече те получават втори шанс и именно така "Лудогорец" се прехвърля в Лига Европа.

Похвално е, че през настоящата кампания нито един роден представител не се сбогува с Европа още на първото възможно стъпало. Преди 5 години "Литекс" и "Ботев" Пловдив също преодоляха първия квалификационен кръг на Лига Европа, но отпаднаха веднага след това заедно с присъединилия се ЦСКА. Същия сезон "Лудогорец" проби за първи път в групите на Шампионската лига.

Тагове: