на живо

Роналдо и Меси - краят на една ера в Шампионската лига

Кой ще наследи двамата гении?

Кристиано Роналдо и Лионел Меси наложиха безпрецедентна доминация в Шампионската лига в последното десетилетие. Но сега, за първи път от 15 години, няма да видим нито един от тях в полуфиналите на турнира. Португалецът е печелил най-авторитетното клубно отличие 5 пъти, а аржентинският му съперник - 4. Изглежда обаче властването на двамата гений е към своя край.

Роналдо и Меси имат страхотна статистика в Шампионската лига, където Кристиано бе голмайстор в седем различни сезона, докато капитанът на "Барселона" завърши с най-много попадения в 6 кампании. Единственият близо до дуото е легендата на "Байерн" и германския футбол Герд Мюлер, завършвал на върха при реализаторите 4 пъти. Роналдо може да се похвали и с 4 гола във финали на Шампионската лига, а Меси - с 2.

245 попадения в Шампионската лига - 130 за Роналдо, 115 за Меси. И двамата обаче изпращат сезон, който ще искат да изтрият от паметта си. С едва съответно 4 и 3 попадения, те са далеч зад Роберт Левандовски с неговите 14 и дори детето чудо Арлинг Холанд с 8.

Вече на 35 години, Роналдо осъзна по трудния начин колко тежка задача е триумфът в турнира след раздялата с "Реал" Мадрид. Въпреки че бе на обичайното си високо ниво за "Ювентус", той не успя да повтори успехите, които постигна в испанската столица.

"Барселона" капитулира и отне на 33-годишния Меси възможността да вдигне първата си купа на Шампионската лига от 2011 г. насам. Застаряващият тим на каталунците отчаяно се нуждае от освежаване, а снощното срамно поражение слага край на една Златна ера за бившия клуб на Христо Стоичков.

Това 8:2 сякаш бяха последните минути преди времето на Роналдо и Меси на голямата сцена да изтече. Скоро други ще са под светлината на прожекторите. Арлинг Холанд, Килиан Мбапе, Рахийм Стърлинг, Жоао Феликс и още много таланти са готови да поемат щафетата. Часовникът тиктака. Времето лети. Шампионската лига не чака никого.