на живо

Роналдо или Меси – кой печели повече?

Да сравниш футболните им умения е трудно. Математиката обаче е точна наука

Вече свикнахме Кристиано Роналдо и Лионел Меси да са в постоянна надпревара за "Златната топка". И това е съвсем естествено предвид господството им на футболния терен. Двете мегазвезди сбъдват мечтите на феновете и без никакво съмнение са съвременните икони на играта.

Феноменалните им изпълнения в големите мачове и неизброимите трофеи и индивидуални награди логично им осигуриха колосални сделки. Да бъдат сравнявани Роналдо и Меси в чисто футболен аспект е трудна и дори рискована задача. Но когато стане дума за финансова съпоставка между двамата, математиката е точна наука.

Годишна заплата

Роналдо - 23,7 млн. евро на сезон според лисабонското издание Correio de Manha. Заплатите в Примера дивисион се договарят на годишна база. Ако предпочитате сумата на седмица - 455 000 евро след данъците.

Меси - новият договор, който ще бъде подписан в началото на юли, ще носи на аржентинеца 30 млн. евро на сезон, или по 576 920 евро седмично.

Клауза за освобождаване

Роналдо - 1 млрд. евро

Меси - 400 млн. евро

Продължителност на договора

Роналдо - до 2021 г. Португалецът вече обяви, че това е предпоследният договор в кариерата му и че иска да играе за "Реал" до 41-годишна възраст.

Меси - новият му договор ще бъде до 2021 г. и опция за още един сезон, чието активиране ще зависи единствено от неговото желание. През юни 2022 г. Лионел ще бъде на 34.

Бонуси

Роналдо - триумфът в Ла Лига и в Шампионската лига този сезон му донесоха допълнителен 1,5 млн. евро.

Меси - ще успее да добави допълнителни 20% към приходите си при постигането на определени цели. А при подписване на новия договор в сметката му ще бъдат преведени 15 млн. евро.

Рекламни договори

Роналдо - споразумението с "Найк" му носи по 24 млн. евро годишно.

Меси - той има подобен договор с "Адидас" за 10 млп. евро.

Как харчат парите си?

Роналдо - миналата година португалецът купи хотел в Монте Карло за 140 млн. евро. Той вече притежава верига с Ню Йорк, Мадрид и Лисабон.

- аржентинецът тъкмо придоби 77-стаен 4-звезден хотел на крайбрежието в Барселона. Цената е 30 млн. евро. Хотелът ще се казма MiM, а нощувката ще струва 300 евро.