на живо

Роналдо струва много, но не чак 1 милиард евро

Португалецът очаквано ще стане най-скъпият футболист в историята, разкрива "Марка"

Getty Images

Слуховете, че Кристиано Роналдо ще напусне носителя на 12 титли от Шампионската лига - "Реал" Мадрид, обиден от разследването на испанските власти срещу него, повдигна въпроса за трансферната цена на европейския шампион с Португалия.

Още през 2009 г. агентът на звездата - Жорже Мендеш, обяви, че клаузата за откупуване в договора на Роналдо е минимум 1 милиард евро. Оказа се обаче, че ръководството на "Реал" не поставя чак такива финансови изисквания към желаещите да привлекат португалеца. 

За да подпишат с Роналдо, клубовете ще трябва да пратят "скромните" 200 млн. евро, разкрива "Марка". Това, естествено не е всичко. "Реал" ще поиска да бъдат изплатени и полагащите се на футболиста заплати до края на договора му през 2021 г. Той взима по 50 млн. на година, така че това прави нови 200 млн. евро.

Така подписът на Кристиано става 400 млн. евро, разкрива "Марка". Това ще направи португалецът най-скъпият футболист в историята на футбола.

Най-вероятно с тази сума ще се разделят или бившия тим на португалеца, с който Роналдо спечели Шампионската лига през 2008 г. - "Манчестър Юнайтед" или френскитим "Пари Сен Жермен".

Футболистът попадна под вниманието на прокуратурата заради укриване на данъци в периода 2011-2014 г. Според испанските медии става въпрос за 15 млн. евро.