на живо

Роналдо застава пред испанския съд днес (ВИДЕО)

Делото за укриване на данъци ще се гледа на закрити врата

Getty Images

Кристиано Роналдо трябва да се изправи пред испанският съд днес (31 юли). Футболистът на "Реал" Мадрид ще отговаря по обвиненията за укриване на данъци.

Според прокуратурата капитанът на европейските шампиони от Португалия е ощетил хазната с 14,7 млн. евро за периода 2011-2014 г. За целта той е използвал офшорни фирми на Вирджинските острови и в Ирландия.

32-годишният футболист ще бъде изслушан от властите на закрити врата. Ако бъде признат за виновен той най-вероятно ще трябва да плати глоба в почти двоен размер на укритата сума - 28 млн. евро. От прокуратурата обаче настояват за ефективна присъда на звездата на "Реал" и затвор от 2 до 6 години.

Роналдо, адвокатите му и представители на "кралския клуб" многократно отрекоха обвиненията към португалеца. Заговори се дори за трансфер на футболиста, който бил недоволен от липсата на подкрепа от страна на ръководството на "Реал". Президентът Флорентино Перес обаче успокои, че португалецът остава на "Сантяго Бернабеу".

Пред подобен казус беше изправен преди време и най-големият конкурент на Роналдо - Лионел Меси от "Барселона". Той и баща му бяха признати за виновни за укриване на данъци в размер на 4,1 млн. евро. Аржентинецът получи присъда в размер на 21 месеца, която замени с пробация и глоба.