на живо

Рожденичката Ивет е готова за нови предизвикателства

Днес седмата в света става на 36

Getty Images

На днешния ден, 18 май, през 1984 г. в София се ражда бъдещата седма най-бърза жена в света - Ивет Лалова.

Чаровната лекоатлетка е истински пример за това, че никога не трябва да се отказваме от мечтите си, въпреки тежките изпитания, които съдбата изпраща на пътя ни.

Снимка: Getty Images

Затова и днес, на 36-ия си рожден ден Ивет напомни на милионите си почитатели да не позволяват на нищо да застане на пътя им в преследването на голямата цел.

Пандемията от COVID-19 отложи петото участие на Лалова-Колио на олимпийски игри за следващата година и наруши стриктната й тренировъчна програма. Въпреки това българската спринтьорка не губи своя позитивизъм и вярва, че скоро нещата ще си дойдат на мястото. 

Ивет Лалова е европейската шампионка на 200 м в зала от Мадрид 2005 г., както и европейска шампионка на 100 м на открито от Хелзинки 2012-а. 

Сред най-големите й успехи са четвърто (100 м) и пето място (200 м) на олимпийските игри в Атина през 2004 г. Почти година по-късно започва най-ужасният период в кариерата на родната звезда. Лалова чупи бедрена кост на десния си крак след сблъскване с друг лекоатлет по време на загрявка. Този инцидент я изважда от пистата за почти 2 години, но тя се завръща по-силна от всякога.

През 2016 година Лалова стана двукратна сребърна медалистка от европейското първенство на 100 и 200 метра.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

До момента има три финала при седемте си участия на световни първенства, а формата й не спира да изумява специалистите. На последния шампионат на планетата в Доха през 2019 г. Ивет Лалова отново завърши на 7-о място в света на 200 м, като повтори върховото си класиране от Пекин 2015 г.