на живо

Русия аут от олимпийските игри в Рио

ИААФ изхвърли страната от международни състезания

Getty Images

Съветът на Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) временно отстрани федерацията на Русия по лека атлетика от своите редици. Това стана ясно след 201-вото заседание на Съвета на федерацията, което се проведе чрез конферента връзка и негов инициатор бе президентът на ИААФ Себастиан Коу.

Руските атлети няма да могат да участват в международни състезания, като това включва Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година и Световните атлетически серии. Освен това Русия е лишена от домакинство на Световното първенство по спортно ходене през 2016 в Чебоксари и от домакинството на Световното младежко първенство по лека атлетика в Казан.

Санкцията се налага в следствие на доклада на Световната антидопингова агенция, според който руските атлети системно са нарушавали правилата. Също така агенцията посочва наличие на държавноспонсорирана допингова програма и корупция, която да прикрива положителните проби.

Президентът на ИААФ Себастиан Коу заяви, че зависи изцяло от Русия, дали нейните атлети ще бъдат допуснати до Олимпийските игри в Рио през 2016г.

"Тук политиката няма нищо общо, говорим единствено за защитата на чистите атлети. Ние трябва да изпратим възможно най-силното послание. Това беше много срамно събуждане за федерацията и ние сме наясно, че няма да толерираме измамите независимо на какво ниво са те. Дали Русия ще получи мястото си обратно в редиците на ИААФ зависи изцяло от промените, които те ще направят. Пред тях ще има много условия, които трябва да изпълнят преди да ги допуснем отново до състезания." - заяви Коу.