на живо

Русия е заплашена от нова олимпийска забрана

Заради несъответствия в данните, които Московската лаборатория е предоставила

Русия е заплашена от нова олимпийска забрана заради предоставяне на данни, съдържащи несъответствия, по време на разследването на Световната антидопингова агенция, съобщава "Ройтерс".

Информацията от Московската лаборатория бе ключово условие за възстановяване на правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА).

Ако се докаже, че Русия е манипулирала част от данните, лицензът ѝ ще бъде отнет отново година след вдигането на забраната. В крайна сметка Световният олимпийски комитет ще бъде притиснат да изключи страната от олимпийските игри в Токио 2020.

Първият сигнал за манипулиране на данните дадоха разследващите журналисти на германската АRD Хайо Зепелт и Ник Бътлър.

Световната антидопингова агенция вече понесе остри критики заради решението си да възстанови правата на РУСАДА, макар и условно. Недоволството засили и неспазването на изискванията от страна на Русия, която не осигури достъп до данните от Московската лаборатория в уречения срок - 31 декември.

Обяснението тогава бе, че оборудването на екипа на WADA не е в съответствие с руското законодателство. Москва все пак осигури достъп през януари.

Руските атлети се състезаваха под неутрален флаг на олимпийските игри в Пьонгчанг през 2018 г. Страната бе изключена от международната лека атлетика по обвинение в държавно контролирана система за употреба, разпространение и прикриване на допинг.

Тагове: