на живо

Русия отстранява всички лица, замесени в допинг скандала

Путин: Обвиненията в доклада на УАДА са направени от човек със скандална репутация

EPA

Президентът на Русия Владимир Путин коментира изнесения по-рано днес доклад от независимата комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА) за участието на държавата в прикриването и манипулирането на положителни допинг проби на спортисти от зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.

Според Путин обвиненията срещу руската атлетика са направени от човек със съмнителна репутация, предаде агенция TASS.

„Свидетели сме на опасен рецидив за намесата на политиката в спорта. Да, през годините начините за това са се променили, но целта е все същата – спортът да се превърне в инструмент на геополитически натиск, с което да предаде негативен облик на една държава или дори на цяла нация”, каза Путин.

Президентът твърди, че докладът на УАДА се базира върху лъжливите обвинения на един единствен човек, който е със скандална репутация. Става дума за бившия директор на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков.

Лидерът на Русия обяви, че всички лица, които според доклада на Ричард Макларън са участвали в манипулирането на допинг проби, ще бъдат временно отстранени от заеманите от тях длъжности, до пълното изясняване на случая.