на живо

Русия ще обжалва наказанията на ФИФА и УЕФА

Руският футболен съюз ще си търси правата в Лозана

/Twitter

Руският футболен съюз (РФС) ще обжалва пред Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС) решенията на ФИФА и УЕФА да извадят руските отбори от международните турнири, съобщиха от пресслужбата на РФС.

В понеделник двете футболни организации се включиха към санкциите срещу Русия заради военната инвазия в Украйна, но според РФС те нямат правно основание да изключват клубните тимове, както и националния отбор. 

"Като част от едно дело срещу две организации, РФС ще поиска възстановяване на всички мъжки и женски национални отбори на Русия във всички турнири, в които участват, включително в плейофния кръг за световното първенство в Катар, както и обезщетение за щети, ако такива бъдат установени", се казва в изявлението на РФС.

Снимка: /Twitter

"Решението за отстраняване на националния отбор от плейофа за световното първенство 2022 е взето под натиска на преките съперници в плейофите, което нарушава принципа на спорта и правилата на честната игра", се казва в изявлението.

На 24 март Русия трябваше да се изправи срещу Полша, а при победа да срещне на 29 март победителя от мача Швеция - Чехия в битка за квота за мондиала в Катар.

"Спартак" Москва пък беше изхвърлен от Лига Европа, където на осминафиналите трябваше да премери сили с германския "РБ Лайпциг".