на живо

Руски дебютант изхвърли Вавринка от "Уимбълдън"

Данийл Медведев с изненадващ успех в първия си мач на Откритото първенство на Великобритания

Getty Images

Руснакът Данийл Медведев сътвори голямата изненада на първия ден на Откритото първенство на Великобритания по тенис. 21-годишният руснак отстрани поставения под номер 5 в схемата Стан Вавринка с 6:4, 3:6, 6:4, 6:1.

Медведев, който играе едва за трети път в кариерата си на турнири от Големи шлем и за първи път попадна в основната схема на "Уимбълдън", е с 46 места зад Вавринка в световната ранглиста. Въпреки това руснакът изглеждаше пълен с енергия и тичаше постоянно по корта, докато швейцарецът очевидно изпитваше болки в коляното.

Вавринка се справяше добре в началото на мача и спечели първите си две подавания с общо две изгубени разигравания, но не след дълго се умори. Медведев спечели подаването му в петия гейм и пропусна две точки за пробив в седмия, но предишният брейк се бе оказал достатъчен за сета.

Снимка: Getty Images

Вавринка се върна в мача във втория сет, след като поведе с 2:0, а в осмия гейм записа втория си пробив, за да изравни. В третия сет обаче швейцарецът вече беше изтощен. Той изпрати форхенд извън корта в 10-ия гейм и това доведе до разиграване за сета в полза на Медведев, от което руснакът се възползва и поведе отново.

Медведев беше безспорно по-добрият и по-свеж играч в последния сет, в който проби на два пъти за 5:1. Руснакът записа десетия си ас, за да стигне до разиграване за мача, спечелен в крайна сметка след два часа и 14 минути при форхенд в аут на Вавринка.