на живо

Руски лекоатлети ще обжалват забраната на ИААФ за участие в олимпийските игри

Спортистите могат да участват на игрите в Рио само ако не се състезават под руски флаг

Reuters

Двама руски лекоатлети ще обжалват в Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС) решението на Световната федерация по лека атлетика (ИААФ) да спре руския отбор от участие на олимпиадата в Рио.

 

Състезателите по спортно ходене Денис Нижегородов и Светлана Василиева твърдят, че наказанието на целия отбор е несправедливо.

"Участие на олимпиада е основна цел и най-голяма чест за всеки спортист. Ще се борим за правата си", заяви Нижегородов, който е сребърен медалист от олимпиадата в Атина 2004 и бронзов от Пекин 2008 на 50 км спортно ходене.

„Искат да ми отнемат шанса да се състезавам на олимпиадата, въпреки че не съм направила нищо, което да ми коства мястото там. От опит знам, че не можеш да чакаш и да се надяваш на добър резултат, трябва да действаш”, допълни бронзовата медалистка от европейското по спортно ходене през 2015 г. Светлана Василиева.

В петък ИААФ реши да не отменя забраната на Русия за участие в олимпийските игри в Рио де Жанейро. Наказанието дойде, след като от Световната антидопингова агенция (WADA), публикуваха доклад, в който се съобщава, че руските лекоатлети продължават да използват забранени субстанции и то под опеката на държавата.

От ИААФ оставиха възможност за участие на спортистите в Рио, но само ако не се състезават под руски флаг и бъдат регулярно проверявани за допинг от лаборатории извън Русия.

„Аз съм гражданин на Русия, велика спортна власт. Не съм съгласен да се състезавам под олимпийския флаг”, каза още Нижегородов.