на живо

Руски плувец се отказа от световното първенство заради отношението

Двукратният олимпийски шампион Евгени Рилов подкрепя войната в Украйна

Двукратният олимпийски шампион в плуването Евгени Рилов отказа участие в предстоящото световното първенство, което ще се проведе в Будапеща (Унгария) между 18 юни до 3 юли.

Решението на руснака е в знак на протест срещу забраната спортисти от страната да се състезават под флага на своята родина заради войната в Украйна.

25-годишният Рилов, златен медалист на 100 и 200 м гръб от Токио 2020, обяви подкрепата си към руския президент Владимир Путин и участва в митинга на ст. "Лужники" за военната офанзива.

"Заради настоящата ситуация в света бих искал да направя изявление. В знак на подкрепа за руските паралимпийски спортисти, в знак на подкрепа за всички руски спортисти, които са били отстранени от международни състезания, отказвам да участвам на световното първенство това лято."

"Мисля, че като се загуби конкуренцията, се губи развитието на спорта. Колкото и тъжно да звучи, спортът не може да продължи напред без достойни състезатели. Федерациите трябва да направят заключения за посоката, в която искат да развиват спорта и дали Пиер дьо Кубертен е искал да види това, когато е инициирал организирането на олимпийските игри, които трябва да обединяват хората.", коментира Рилов.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Evgeny Rylov (@evgesh.rylov2396)

Международният олимпийски комитет препоръча на всички свои членове да изключат спортистите от Русия и Беларус. Федерация по плуване (ФИНА) обаче не се съобрази и им разреши да участват, но като неутрални атлети.