на живо

Руски волейболен любимец носи знамето на делегацията в Рио

Тазгодишната олимпиада ще бъде шеста в кариерата на Сергей Тетюхин

Getty Images

Часове след като Международният олимпийски комитет взе решение да не спира от участие в игрите в Рио де Жанейро руските състезатели, които не са уличени в употреба на допинг, медиите в Русия разкриха кой ще носи знамето на делегацията по време на церемонията по откриването на 5 август.

Според life.ru, отговорната задача е възложена на 40-годишния волейболист Сергей Тетюхин.

Олимпийските игри в Рио ще бъдат шести в кариерата на посрещача на Белогорие (Белгород). Той е носител на 4 медала от турнира, включително злато от преди 4 години в Лондон, когато Русия победи на финала Бразилия с 3:2.

Освен олимпийската титла, той има във витрината си и сребърно отличие от Сидни през 2000 г., както и два бронза - От Атина'04 и Пекин'08.

Преди година четирикратният победител в турнира Шампионска лига и десеткратният носител на титлата от руското волейболно първенство обяви, че слага край на кариерата си в националния отбор. Въпреки това той се завърна, за да подпомогне класирането на "Сборная" за игрите на квалификацията в Берлин през януари.

На турнира в немската столица той имаше основна заслуга за успеха на руснаците и взе индивидуалната награда за най-полезен играч.

Дуото Тетюхин - Мусерски пък беше в основата на спечелването на златото от миналите игри в Лондон. Тогава възпитаниците на Владимир Алекно губеха с 0:2 гейма и 19:22 в третата част, когато двамата успяха да обърнат мача и да спечелят олимпийска титла.

Снимка: Getty Images

Тази година обаче посрещачът няма да може да си партнира на мрежата с руския гигант, той като Мусерски се възстановява от контузия и не попадна в състава за игрите.

Очаква се Тетюхин да бъде официално обявен за знаменосец на руската делегация на 3 август.