на живо

Руските лекоатлети пропускат световното първенство

По всяка вероятност състезателите няма да бъдат амнистирани преди ноември месец

Руските лекоатлети ще останат спрени от участие в международни състезания и по всяка вероятност няма да бъдат амнистирани преди ноември 2017 г., което означава, че със сигурност ще пропуснат световното първенство през август.

Това съобщи Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) и по конкретно Руне Андерсен, главен ръководител на работната група, назначена да следи прогреса на Русия в борбата с допинга.

"Ако всичко върви по план, пълното възстановяване на руската федерация по лека атлетика ще стане през ноември тази година. Това означава, че дотогава няма да бъдат разглеждани препоръки за възстановяване на членството ѝ", съобщи Андерсен.

Той разкри, че руските представители са получили списък от задачи, които трябва да изпълнят, преди да бъдат допуснати отново до състезания руските атлети. Русия трябва "убедително да обори", или "да признае и да вземе подходящите мерки" срещу твърденията в доклада на д-р Ричард Макларън, че спортното министерство и службите за сигурност на Русия са били съучастници в допинг схемата.

Руската лекоатлетическа федерация е със спрени права от от ИААФ от ноември 2015 година, когато УАДА съобщи, че в страната има масирано използване на допинг с държавно покровителстване сред спортистите.

Заради наказанието почти всички руски лекоатлети не бяха допуснати до участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август 2016 г.