на живо

Рууд Гулит ще има своя академия за играчи на... FIFA

Бившият холандски стрелец иска да промени лошото мнение на по-възрастните за видео игрите

Getty Images

Светът на видео игрите не е този, който можем да очакваме, че ще заинтригува отказал се футболист. Не е такъв обаче случаят с носителя на "Златната топка" Рууд Гулит.

Сега на 55 години, бившият наставник на "Челси" и "Нюкасъл" прави безпрецедентна до момента стъпка към е-спортовете: мястото, където професионалните геймъри показват своите качества във виртуалните пространства. В тези среди състезателите много рядко надхвърлят възрастта от 25 години.

Снимка: Getty Images

За много хора е-спортовете може да бъдат възприети просто като място, където тинейджъри играят и рядко излизат. Това, разбира се, определено не е далеч от истината, но за Гулит нещата могат да се променят.

Холандският стрелец създаде "Отбор Гулит" - първата изцяло независима FIFA академия в този бранш. Бившият футболист не е единствено фен на популярната игра. Той иска да донесе промяната, като даде възможност на трима тийнейдъри да бъдат обучавани от най-добрите треньори в света, за да развият потенциала си.

Снимка: Getty Images

Това се явява безпрецедентна стъпка за бивш професионален футболист, който дори реално не играе FIFA. Заинтересоваността на холандеца към играта датира от времето, когато е треньор на "Челси". Тогава той е поканен да гледа дигиталното световно първенство и да награди победителя.

В последните години създателите на играта показват симпатии към голаджията, като го превръщат в една от иконите: притежава един от най-високите рейтинги и е заключен за тези, които имат FIFA на компютър. Гулит е една от избраните легенди в популярната виртуална футболна игра, а за този избор Рууд е откровен:

Снимка: Getty Images

"Бях учуден от това колко е известна играта навсякъде по света. Производителите ѝ ми поискаха разрешение да ме включат в легендите, но тогава не осъзнах колко голямо нещо е това. Хората ми обясняваха колко съм известен в играта и колко трудно е да ме вземат като свой състезател. Когато обаче с очите си видях световното първенство, то тогава си дадох ясна сметка, че става въпрос за нещо голямо."

Снимка: Getty Images

След като пуска обявата в интернет, над 1500 играчи кандидатстват, а от тримата в отбора на холандеца безспорно бижуто е Дани Висер. Той е ученик и е едва на 16 години, а играе FIFA от 8-годишен. В стотицата на световната ранклиста е, като е достигал и до 54-то място.

Гулит признава, че създаването на отбор му помага и да се разбира по-добре със синовете си, които са на 16 и 18 години и също често играят.