на живо

Рууни: Защо футболистите трябва да са жертвите?

"Имам съотборник, който живее с майка си в общинско жилище", заяви бившият английски национал

Getty Images

Бившият капитан на националния отбор по футбол на Англия и настоящ играч на "Дарби Каунти" - Уейн Рууни, заяви, че не всички негови колеги могат да намалят заплатите си и това да не повлияе на начина им на живот.

В момента част от футболните клубове водят преговори с играчите, за да могат да си спестят по-големи финансови трудности в бъдеще, предвид епидемията от коронавирус и невъзможността да получават приходи от мачове.

Преди дни британският здравен министър Мат Ханкок предложи футболистите да намалят заплатите си, а от Висшата лига конкретизираха това да е с 30%.

В своята рубрика за "Съндей Таймс" Рууни, подобно на доста свои колеги, заяви, че подобно изказване е "срамно", предвид големите дарения, направени точно от футболисти.

"Първо, ако "Дарби Каунти" има нужда да си намаля заплатата, за да бъде спасен клуба, ще проявя разбиране и ще направя всичко възможно. Ако правителството поиска от мен да даря, за да подкрепим медицинските работници и да бъдат закупени респиратори, ще го направя с гордост, стига да знам къде отиват парите. 

Снимка: Reuters

Но аз не съм всеки футболист. На 34 съм, имах дълга кариера, през която печелих добре. Аз съм в състояние да се откажа от заплатата. Но не всеки футболист е в моята позиция. 

И някак си върху цялата наша гилдия се стовари очакването да се откажем от 30% от заплатите си! Защо футболистите да са жертвите? Защо изобщо се коментират техните заплати? Може би за да се отклони вниманието от това как правителството се справя с пандемията?

Знам, че футболистите са добре платени, но не трябва всичко да е под общ знаменател, а да се разгледат отделните случаи. Всеки клуб трябва да говори с всеки един играч и да му обясни какво е нужно да се спести. Така всички ще бъдат съгласни. Един може да се съгласи на 30%, друг ще може да даде само 5%. 

В отбора имаме едно момче, което живее в общинско жилище заедно с майка си, не че това има значение. Но предполагам, че той трябва да плаща сметките на цялото семейство. Да, той е футболист, но среща същите трудности, като много други хора днес. Още е млад, не е имал време да изгради кариера. Моята заплата може да я намалите, но защо неговата? 

Снимка: Getty Images

Запомнете и, че нашите кариери не са дълги, трябва да се спестява, да се правят инвестиции. Повечето от нас се оттеглят на 35 и не взимат пенсия!", пише Рууни.

Част от клубовете във Висшата лига подходиха по друг начин и решиха да пуснат в принудителен отпуск персонала (без играчите и треньорите). По този начин заплатите им ще бъдат покривани 80% от държавата, както гласи мярката на правителството за справяне с финансовите проблеми.

bTV призовава: останете си вкъщи!