на живо

С дръжка от метла до върха на света (ВИДЕО)

Вдъхновяващата история на детето-чудо Дуплантис

С дръжка от метла до върха на света (ВИДЕО)

Едно име, което за спортните фенове вероятно не беше особено познато, се появи на първите страници на всички издания и оглави спортните емисии. Това име е на детето-чудо Арман Дуплантис, който, едва на 20 години, постави нов световен рекорд в овчарския скок. Суперталантът се извиси над всички и преодоля летвата с височина от 6 метра и 17 сантиметра.

Това се равнява на третия етаж на жилищна сграда, която Мондо, както е известен шведският атлет, премина със завидна лекота.

Днес всички говорят за Арман, определяйки постигнатото от него за огромна сензация. Успехът му обаче изглежда предопределен от ранна детска възраст.

В семейство, изцяло отдадено на спорта, за Дуплантис не е изненада, че започва да тренира. Баща му Грег, който е американец и към момента му е личен треньор, се е състезавал в овчарския скок на високо равнище, като в кариерата си е преодолявал 580 сантиметра. Майка му Хелена е шведка и е била седмобойка, както и волейболистка.

Двамата му по-големи братя – Андреас и Антоан, са пленени от овчарския скок и усилено тренират с една цел – да продължат славата на шампионската фамилия Дуплантис в леката атлетика. Андреас дори участва на два пъти на юношески световни първенства, докато Антоан се влюбва в бейзбола, където играе за LSU Tigers.

Едва 4-годишен, Арман за първи път има пряк досег с овчарския скок. Любопитно гледащ своите братя да правят опити в задния двор на дома си в градчето Лафайет, САЩ, най-малкият член на семейство Дуплантис се престрашава да хване в ръка пръта и да се изправи очи в очи с целта. Тъй като той е твърде дълъг, се налага баща му с подръчни материали да измайстори един, който е от дръжка за метла.

На 7, Дуплантис–младши поставя първи световен рекорд – преодолява летва с височина от 188 сантиметра. За тези моменти баща му си спомня с усмивка:

„За мен забележително беше друго нещо. Почти съм сигурен, че той е скачачът на най-ранна детска възраст, който има счупен прът. За него тренировките бяха нещо нормално“, споделя Грег.

На 10 години летвата е вдигната още по-високо: на 3,86 метра, като това е рекорд за деца до 12 години. На тази възраст Арман вече може да прескочи елитен волейболист, който е полетял за блокада.

„За мен това беше нещо нормално, с което бях свикнал. Прибирах се вкъщи от училище, отивах при майка ми да ѝ кажа накратко как е минало и просто след това започнах да скачам. Това ме правеше щастлив. Това е същото, както някои момчета играят футбол в двора. Е, в това време аз преодолявах височини в овчарския скок.“, спомня си новият световен рекордьор.

2015-а е годината, в която на Арман се налага да вземе ключово за живота си решение. Имайки двойно гражданство – шведско, благодарение на майки си, и американско, където е роден, Мондо избира скандинавската страна, която прославя в следващите години.

Суперталантът чупи рекордите в своите възрастови групи един след друг, за да стане световен шампион до 20 години, когато е едва на 18. Затова и младият атлет избира ново предизвикателство – да встъпи при мъжете.

Там Арман получава възможността да се изправи срещу тогавашния световен рекордьор и негов идол – Рено Лавийени.

„Когато бях на 10-11 години, Рено беше човекът, с когото всички свързваха овчарския скок. Той беше моят идол. Личността, която исках да бъда. Мисля, че го видях за първи път, когато бях на 13. На едно негово състезание – просто като фен. Исках да си направя снимка с него и да му взема автограф. 2017-а година за първи път се изправих срещу него. Още от първия ни досег двамата изградихме приятелство. Той ми е като ментор. Аз бях нещо като чирак при него. Надявам се да се превърна в следващия Рено Лавийени!“, споделя Арман.

Шведът не просто стига до висините на френската легенда, но и успява да ги надскача. След като премина гросмайсторската летва от 6 метра, голямата цел пред Мондо вече е поставена: да подобри световния рекорд.

Първите опити на 20-годишния атлет на 6 метра и 17 сантиметра са за трупане на опит. Последват няколко случая, в които Арман е все по-високо и все по-близо до мечтите.

На 4 февруари тази година в Дюселдорф рекордът е на една ръка разстояние. Буквално! Шведският състезател по скок на височина успява да премине над летвата, но я бута с дясната си ръка. Разочарование и оптимизъм. Двете емоции, които завладяват младока след неуспеха.

„Почти се разплаках, тъй като усещах как рекордът беше в ръцете ми. Това щеше да бъде успех за цял живот. В крайна сметка моментът беше страхотен за мен самия. Близо съм, още малко ми трябва"

8 февруари 2020-а година. Торун, Полша. Шведът с американски корени отново застава с пръта в ръце, вдига го високо. Вдишва нервно няколко пъти. И остава с втренчен поглед в нея – летвата, която усеща, че този път може да бъде преодоляна без грешка. Засилва се, набира скорост, издига се високо и успява. Нов световен рекорд и неописуема радост за шведа.

Арман Дуплантис гордо стои до видеостените, които показват 617-те сантиметра и неговото име.

Мондо вдигна победоносно ръце часове преди настъпването на 9 февруари. Денят, в който волейболът - спортът на неговата майка, навърши 125 години.

Специалистите са с огромни очаквания за 20-годишния швед. Смятат, че може да бъде първият, преминал 620 сантиметра. А всъщност за Дуплантис единствената граница... са небесата.

Тагове: