на живо

С протеза и кауза към върха (ВИДЕО)

Момчетата от националния отбор по баскетбол в колички събират пари за бус

С протеза и кауза към върха (ВИДЕО)

Историите за силата на духа са безброй много. А волята е това, което ни тласка напред - отвъд възможностите ни и отвъд това, което другите считат за постижимо. Момчетата от националния отбор по баскетбол в колички често ни карат да се замислим къде е границата между възможното и "не мога".

Днес, за пореден път две от тях - Димитър Костов и Персиян Еленков, ни показаха, че всъщност границата е само в нашите глави.

Преди години животът на двамата се преобръща след катастрофи. Сега имат двигателни увреждания и са с протези.

"Когато стана инцидентът си казах, че аз може би в планината няма да се кача.", споделя капитанът на БКХУ "Левски" Димитър Костов.

Но греши. Днес заедно със съотборника си в националния тим - Персиян, се отправиха към връх Камен дел. Освен лично предизвикателство, имат и кауза.

"Ние събираме средства за специализиран бус от известно време. Сумата, която ни е необходима е около 50 хиляди лева, като се надяваме скоро да я съберем. Искам да призова хората да помогнат, за да можем да се придвижваме лесно по състезания. Да изглеждаме като истинските отбори.", добавя Костов.

С усмивка двете момчета отправят послание към хората: "Да прескочат онази граница на "Аз не мога", на това "Нека опитам". Защото като опиташ, виждаш, че можеш. Ето аз досега не съм изкачвал връх, откакто съм с протеза - но предполагам, че ще успея.", споделя Персиян преди да тръгне нагоре.

И успяват. Заедно и с помощта на доброволци от планинската спасителна служба. За Димитър това не е първият изкачен връх. През миналата година покорява Мусала. Треньорите на двете момчета - Николай Иванов и Владимир Искров, също са редом до тях.

"Треньорите трябва да сме пример за състезателите, но в този случай те са нашия пример и ние само можем да се учим от тях. Ние ги учим на баскетбол, а те ни учат как да се справяме с житейските трудности. Шампиони не само на игрището, а и на терена. Ние сме тяхната подкрепа и затова сме с тях."

"За тях това е както реален, така и житейски връх. Самият факт, че момчетата се самоинициират, за да дават пример – първо на нашата баскетболна общност, второ на хората. Когато искаш нещо, трябва да си го вземеш, а тук символиката на върховете е много."

Вероятно Димитър и Персиян ще вдъхновят и други, които до този момент са смятали, че не могат. Защото тези момчета са доказателство, че ако върхът е крайната цел, то покоряването му не трябва да спира.

Всеки, който иска да окаже финансова подкрепа за каузата, може да го направи на посочената банкова сметка:

BG32FINV91501017259211