на живо

Събират "Барса" и "Реал" в един хотел, за да ги предпазят от протестите

Над 3000 полицаи и стюарди ще отговарят за сигурността на феновете и футболистите

Getty Images

"Ел Класико" по време на... протести. Футболният сблъсък между "Барселона" и "Реал" Мадрид ще се играе в изключително напрегната обстановка. Причината не е само, че двата испански гранда са начело на класирането в Примера дивисион с равен брой точки. Срещата ще се изиграе в главния град на Каталуния, където от месеци се вихрят сериозни граждански протести, които често прерастват в сблъсъци с органите на реда.

Мачът беше насрочен за 26 октомври, но именно серия от такива протести накара шефовете на футбола в Испания да го преместят за 18 декември. Да, ситуацията в областта постепенно се нормализира, но изразяването на гражданското недоволство не спира.

За това от полицията в Каталуния взеха безпрецедентни мерки, които да опазят живота и здравето, както на многомилионните звезди на двата отбора, така и на официалните лица и онези над 80 000 привърженици, които са се сдобили с билети за дългоочаквания мач на "Камп Ноу".

Снимка: Getty Images

Футболистите на "Барса" и "Реал" ще отседнат в един хотел преди мача. Така полицията ще може да ги ескортира по-лесно до стадиона. Двата тима ще тръгнат натам едновременно и се очаква да пристигнат на "Камп Ноу" 2 часа преди първия съдийски сигнал. Той трябва да прозвучи в 21:00 ч. българско време.

Според испански медии, преди да тръгнат към спортното съоръжение, президентите на двата клуба ще обядват заедно.

Снимка: Getty Images

Над 1200 полицаи и близо 2000 стюарди ще бъдат ангажирани с опазването на обществения ред. Причината е ново събитие, организирано от радикалната група "Цунами демократик". Според данни в социалните мрежи, демонстрацията ще събере близо 30 000 души, недоволни от произнесените присъди срещу сепаратиските лидери в испанската провинция. Голяма част от техните протести завършват със сблъсъци с полицията и материални щети върху паркираните автомобили и по магазините.

Този път протестът трябва да започне около 17 часа българско време. Чрез социалните мрежи организаторите призоваха хиляди да дойдат пред стадиона. 

Според властите в Каталуния, протестът няма да попречи на феновете, но не е изключено той да се прехвърли на трибуните по време на мача. Групата заяви, че няма да спира привържениците да влизат на "Камп Ноу", но те трябва да очакват инструкции за действия по време на срещата.

Снимка: EPA

"Протестирайте, но уважавайте труда ни", призова треньорът на "Барселона" Ернесто Валверде. 

Мачът започва в 21:00 ч. българско време.