на живо

Съдийка изгони футболен запалянко заради сексистки коментар

Феновете аплодираха проявената смелост на Марта Галего

Сексизмът, расизмът и дискриминацията никога не са липсвали на футболния терен. По време на мач от Каталунската втора дивизия, футболен запалянко подвикна на съдийката да "ходи да си мие чиниите".  

Толкова сме свикнали с неприличните обръщения и нецензурните думи, че вече само преминават покрай ушите ни, без да ни отвращават. Всяка действителна обида е насочена към реално съществуващ човек. Човек, който не се отъждествява само с професията си, но и с чувствата, емоциите, семейството си, религиозната си принадлежност.

Марта Галего обаче отказа да се примири с несправедливото отношение към нея. По време на мача между "УЕ Валс" и "Камбрилс Унио" съдийката спря играта след сексистки коментар, отправен от страна на публиката. Но това не беше всичко, тя буквално заповяда провинилият се футболен запалянко да напусне трибуните.

Според "АС", на привърженикът на "УЕ Валс" са му били необходими само 3 минути да се върне там, откъдето е дошъл. Играта бе възобновена, а феновете, станали част от случилото се, аплодираха решението Марта. 

Това обаче съвсем не е първата проява на злоупотреба с рефери по време на футболни събития.  

Първият самопризнал се хомосексуалист съдия в Испания прекрати официално кариерата си, заради непрекъснататите хомофобските коментари и подвиквания по негов адрес. Името му е Хесус Томилеро. Той работеше в Андалусийската регионална лига, но достигна точката на пречупване именно вършейки служебните си задължения. На мача между "Портуенсе" и "Сан Фернандо Исленьо" той демонстрира окончателното си решение, напускайки терена.

Във Висшата лига също не липсват подобни недопустими случки. По време на мач, вече бившият коментатор на "Скай Спортс", Анди Грей направи секситка забележка към асистент рефера Сиан Мейси - Елис . Справедливостта възтържествува и тази проява на неуважение костваше работата на Грей.

Сиан Мейси обаче също трябваше да изтърпи последствията от обидната ситуация, стоварила се върху самочувствието й. Дори невинна тя беше отстранена от длъжността си временно, докато утихне скандала.