на живо

Сайтът на ATP: Димитров знае как да победи Федерер

Българинът излиза за първи успех срещу седемкратния шампион на "Уимбълдън"

Getty Images

Днес започват осминафиналите на "Уимбълдън", като част от тях ще бъде и най-добрият ни тенисист Григор Димитров. За място на четвъртфиналите обаче българинът ще има нелеката задача да се пребори с идола си и седемкратен шампион на Откритото първенство на Великобритания Роджър Федерер.

Двамата имат пет официални мача помежду си, всичките спечелени от Маестрото. Въпреки категоричното предимство на Федерер до момента, официалният сайт на АТР определи предстоящия им двубой за най-интригуващия в днешната програма на "Ол Инглънд Клъб".

"Битката между двама от най-атрактивните играчи, изпълняващи бекхенд с една ръка, със сигурност ще произведе много страхотни разигравания, които ще зарадват феновете на Централния корт. Нито един от двамата не е изгубил сет до този момент в турнира, но Димитров успя да запише по-категорични победи в своите мачове. Българинът е загубил само 12 гейма в последните си осем изиграни сета", пише ATPWorldTour.com.

"Решението на Федерер да пропусне сезона на клей, за да си почине и да се концентрира върху изявите си на трева, засега му се отплаща добре. Той показва формата, която му донесе седемте титли на "Уимбълдън". Страхотни форхенд уинъри и навременни излизания на мрежата, които водят до печеливши волета. Централният корт стана твърде позната територия за швейцарския Маестро и той играе сякаш познава всеки инч от него."

"Димитров от своя страна отново показва тениса, който му донесе две титли от началото на годината - в Бризбейн и София. Българинът се отърси от слабия сезон на клей и започна да се връща във форма с достигането до полуфиналите в Куинс (където загуби от Фелисиано Лопес). Мощният форхенд на Димитров и вариативността на бекхенда са му носили успех тук в миналото с полуфинала през 2014 година, така че той знае какво му е нужно, за да продължи напред."

"Въпреки че Федерер доминира в тяхното съперничество с баланс от 5-0 победи, те никога не са играли на настилка, различна от твърдите кортове. А Димитров продължава да подобрява резултатите си с всеки изминал мач, като в последните два успя да измъкне по един сет срещу Федерер", завършва анализа си ATPWorldTour.com.

Мачът между Гришо и швейцареца е трети в програмата на Централния корт и се очаква да започне след 18:30 ч. българско време.