на живо

Салпаров: Поел съм ангажимент. Ще играя на олимпийската квалификация

"Не е невъзможно да има смяна на треньора", каза най-опитният волейболист в националния отбор

Салпаров: Поел съм ангажимент. Ще играя на олимпийската квалификация

Часове след като заяви, че загубата от Словения на осминафинал на европейското първенство вероятно е последния му мач за националния отбор, волейболистът Теодор Салпаров успокои, че ще помогне на тима и за квалификацията за олимпийските игри в Токио, която ще се проведе в Берлин през януари 2020 г.

"Лъвовете" записаха най-слабото си представяне на първенството на Стария континент от 14 години насам, а следващият им важен турнир е след няколко месеца. 

"На европейско първенство това ми е последен мач. Поел съм ангажимент да играя на олимпийската квалификация, която е януари месец. След нея със сигурност, ако не се класираме за олимпийските игри, приключвам. Беше ми последно 6-то европейско, 4 световни, 2 Олимпиади... Смятам, че националният отбор доста ми даде, аз на него също. Всяко начало си има и край. Дано да имаме някакъв късмет на тази олимпийска квалификация. Поне да оставим нещо на по-младите от нас. Те да поемат щафетата и дай боже да съумяват да се представят достойно в предстоящите големи състезания", заяви Салпаров при пристигането си в България.

Либерото беше видимо недоволен от представянето на "лъвовете", които загубиха с 1:3.

"Това е реалността. С тези загуби от по-посредствените отбори в контролите, аз го очаквах. Просто имах надежда и мечтаех, че можем да стигнем до четвъртфинал, тъй като Словения сме я побеждавали. Но те бяха много по-добри от нас в последните 3 гейма. Първия малко с късмет го спечелихме. Но отборът на Словения ни надигра категорично и заслужено продължи напред. Има си треньорски щаб, те да си анализират. Не искам да ги коментирам тези неща", заяви той.

"Смяната на поколенията е наложителна. Колкото по-бързо се случи, толкова по-добре за националния отбор. Има кадети, които се представят добре - играха финал на европейско, спечелиха Балканиада. Волейболът е раждал таланти, ще ги ражда и през годините напред, така че една смяна на поколенията ще е наложителна", допълни той.

Критиките за лошото представяне на тима понесе селекционерът Силвано Пранди. Заговори се и за негова смяна.

"Каквото е станало - станало. Вече е в миналото. Всеки един треньор, който е бил в националния отбор, е имал неговите си изисквания, виждания за волейбола. И аз съм бил недоволен от повечето от тях, но в крайна сметка те са треньори, те носят отговорността и тях уволняват. Трябва да се съобразяваме с всеки един от треньорите. Такъв ни е спортът. Не е невъзможно да има треньорска рокада", завърши той.