на живо

Само един кандидат-домакин за европейското по футбол след 6 години

До края на деня се приемат кандидатури

Европейското първенство по футбол през 2028 г. по всяка вероятност ще се проведе във Великобритания и Ирландия. Просто друг кандидат-домакин до момента няма. 

Днес (23 март) изтича срокът за подаване на заявки и предложението от Острова вероятно ще остане без "компания". Така в Англия очакват да бъдат домакин на турнира за втори път в историята си и за първи след 1996 г. 

През 2020 г. домакини бяха 11 европейски града. След 2 години пък първенството ще се играе в Германия. 

Заинтересувани към домакинството на европейското през 2028 г. бяха скандинавските страни (Дания, Финландия, Норвегия, Швеция) в сътрудничество с Файорските острови и Исландия. Португалия и Испания също опипваха почвата, както и Турция. 

Предложение имаше и от България, Сърбия, Гърция и Румъния. През 2018 г. премиерите, спортните министри и президентите на футболните съюзи организираха няколко срещи, на които се обсъждаше съвместна кандидатура за въпросното европейско и световното през 2030 г., но до подаване на документи така и не се стигна.

Русия също имаше амбиции да бъде домакин на първенството на Стария континент, след като през 2018 г. прие световното, но заради започнатата война в Украйна от УЕФА отхвърлиха предложението.