на живо

Само "Локо" Пловдив с по-тежка загуба от "Лудогорец" в Европа (ВИДЕО)

Поражението на "орлите" се нарежда на четвърто място по изразителност в Шампионската лига

Lap.bg

Загубата на българския шампион „Лудогорец” с 0:6 от английския гранд „Арсенал”  в груповата фаза на Шампионската лига може да изглежда тежка, но не е най-изразителната за роден тим в европейските клубни турнири.

През сезон 1992/1993 пловдивският "Локомотив" губи с 1:7 като гости на ”Оксер” в първи кръг на турнира за Купата на УЕФА.

По два гола в българската врата отбелязват Вилиам Пруние и Жералд Баникъл, а по веднъж се разписват Кристоф Кокар, Паскал Ваируа и Лилиан Ласланд. Почетното попадение за "смърфовете" е дело на Аян Садъков.

Ако вземем предвид само участията на български отбори в Шампионската лига, то "Лудогорец" държи първото място. Веднага след "орлите" се нарежда "Левски". Сините вадиха пет пъти топката от собствената си врата в мача срещу "Барселона" през сезон 2006/2007 г.

В по-глобален мащаб, поражението на "Лудогорец" от "Арсенал" е далеч от най-изразителните резултати в турнира, като се нарежда на четвърта позиция.

Два гола деляха „Арсенал” от рекорда – 8:0 за „Ливърпул” срещу „Бешикташ”. През сезон 2007/2008 Йоси Бенаюн бележи хеттрик в мача на „Анфилд”. По два гола вкармат Питър Крауч и Райън Бабел. С попадение се отчита и Стивън Джерард.

Осем са мачовете, завършили със седем безответни гола във вратата на един от противниците. Всъщност, най-пресният такъв пример е от тази година, когато „Барселона” победи „Селтик” със 7:0 на „Камп Ноу”. Лионел Меси реализира хеттрик, Луис Суарес вкара два гола, а по едно попадение записаха Неймар и Иниеста.

Един от тазгодишните съперници на „Лудогорец” в групите на турнира също е преживявал подобна загуба. „Базел” губи от „Байерн” Мюнхен на осминафинал в турнира през сезон 2011/2012.

В пет от мачовете в турнира до сега загубилият отбор все пак успява да стигне до почетно попадение измежду седемте гола на противника. „Байерн” Мюнхен отново е замесен в статистиката, след като в груповата фаза побеждава „Рома” със 7:1 през сезон 2014/2015.

Така резултатът от „Арсенал” – „Лудогорец” се нарежда на четвърта позиция в класацията. Всъщност не само българският тим е записвал подобна загуба тази година. „Легия” Варшава също падна с 0:6 от „Борусия” Дортмунд.

Ако сравним резултата и с тези от предварителните кръгове на турнира, загубата на българския тим дори не прави впечатление, особено на фона на успеха с 11:0 на „Динамо” Букурещ срещу ирландския „Крусейдърс” в първия кръг на турнира през 1973 г.