на живо

Само пред bTV: Говори журналистът, разкрил схемата за манипулиране на допинг проби в Русия

Разследването на Хайо Зепелт, излъчено по АРД през 2014 г., предизвиква първия голям трус в руския спорт

Само пред bTV: Говори журналистът, разкрил схемата за манипулиране на допинг проби в Русия

Москва е подправяла информацията и данните, които е предоставяла на Световната антидопингова агенция. Това е заключението в доклада на организацията.

Ексклузивно пред bTV говори германският журналист, който преди години повдигна завесата, зад която се криеше тъмната страна на руския спорт.

Разследването на Хайо Зепелт, излъчено по германската обществена телевизия АРД през 2014 г., предизвиква първия голям трус в руския спорт.

Във филма Зепелт интервюира екс допинг ченгета и атлети от Русия, които разкриват схемата за манипулиране на допинг проби и прикриване на спортисти, използвали забранени стимуланти.

„Без разследването на АРД с много впечатляващите свидетелства на двамата руски информатори, нямаше да се случи почти нищо. Нямаше да бъде възможно и всичко, което стана впоследствие - забраната за руските отбори, дисквафиликациите, промените в законите и всички политически дебати на високо ниво между Русия и останалата част на света”, разказа Хайо Зепелт.

В доклад от над 60 страници Антидопинговата агенция мотивира решението си да изхвърли Русия от олимпиади и световни първенства за четири години. Основното заключение - фалшифициране на данни и документи от страна на Русия.

В доклада е поместена и кореспонденция между руски учени, участвали в манипулирането на допинг проби.

„Свободно са обсъждали по какъв начин да получат пари от спортни хора и треньори за манипулацията”, пише в доклада. 

Един от тези учени разкрива всичко през 2017 г., когато става главен герой във филма на Нетфликс  „Икар”. Григорий Родченков, бившият ръководител на руската антидопинг лаборатория, описва в детайли схемата, по която руските спортисти са стимулирани със забранени препарати в продължение на години. Включително и как са подменяни допинг проби по време на Игрите в Сочи. 

На този етап Русия отхвърля всички обвинения, а Хайо Зепелт не приема обвиненията, че наказанието е политическа атака срещу Кремъл.

„Пълни глупости! Няма нищо общо с политически мотиви. Всичко е базирано на факти. На абсолютно неопровержими факти”, заяви Зепелт.

Кремъл обяви Зепелт за персона нон грата и му отказа виза за световното по футбол в Русия през 2018-а. Казусът принуди Берлин да реагира по дипломатически път.