на живо

Самуил Донков сигурен участник в Токио2020 преди квалификациите

Българинът все пак ще участва в турнирите

Lap.bg

Самуил Донков е сигурен участник в турнира по стрелба на олимпийските игри в Токио през лятото на 2020 г., въпреки че квалификациите предстоят. Това обяви треньорът на българинът Александър Луканов.

Донков е 17-и в световната ранглиста на 10 м въздушен пистолет, като всички преди него имат квоти. Така той става първи преди важните квалификации, а именно лидерът в подреждането получава правото да участва на олимпийските игри. 

Това не означава, че Донков няма да се включи в състезанията, които дават право на участие в Игрите - европейското първенство във Вроцлав, Полша през февруари и турнира в Пилзен, Чехия през май. Първите двама във всяка дисциплина на първенството на Стария континент ще вземат квоти, третата ще се разпределя на турнира в Чехия

Донков, който на Игрите в Рио през 2016 г. завърши на 34-о място в квалификациите на 10 м въздушен пистолет, ще се концентрира върху подготовката си за Токио след Световната купа в Индия през март. Той ще участва в две дисциплини на най-важния спортен форум - 10 м въздушен и 50 м бърза стрелба с малокалибрен пистолет.