на живо

"Сантяго Бернабеу" и финтът на багерите (ВИДЕО)

Стадионът на "Реал" Мадрид трябва да бъде готов най-късно през 2023 г.

NuevoBernabeu

Този стадион е виждал много - големите финали на Шампионската лига, на европейски и световни първенства по футбол, дори онзи странен последен мач от Копа Либертадорес през 2018 г., когато един срещу друг на европейска земя се изправиха колосите на Южна Америка "Бока Хуниорс" и "Ривър Плейт".

На терена му са играли футболни величия от ранга на Алфредо ди Стефано, Йохан Кройф, Дино Дзоф, Лев Яшин... Звездите на "Реал" Мадрид са посрещали футболните си врагове, докато атмосферата от трибуните ги е вцепенявала.

Снимка: Венелин Петков

Днес на "Сантяго Бернабеу" финтове правят багери, а оглушителният звук идва от... разрушението.

"Белият" европейски футболен гранд е готов да събори свидния си дом, за да построи нов такъв. По-впечатляващ, по-модерен и с още високотехнологични "играчки". В "Реал" инвестират в бъдещето! И трябва да се завърнат на любимия си стадион през 2023 г. Тогава той ще има подвижен покрив, терен, който се "скрива", най-мощното осветление (каквото в момента има само "Алианц Арена" в Мюнхен) и още 3000 места. Съоръжението ще "порасне" с още 12 метра. Ще бъдат обновени и зоните около стадиона. Амбицията на клуба е "Сантяго Бернабеу" да бъде използван най-малко 300 дни в годината и да бъде отворен за посещения денонощно.

Снимка: NuevoBernabeu

Но, за да се изгради това нещо, първо трябва да се разруши съществуващото. А багерите не почиват! В момента те копаят точно на мястото на терена. Там трябва да бъде отворена дупка с дълбочина 30 м, където ще "слиза" цялото игрище, когато стадионът не се използва за футболни мачове.

Не си мислете, че това е лесна работа! Много внимателно се следи как този процес се отразява на сградите в близост. 

Самото поддържане на тревата е доста трудна работа, за това в тази своеобразна "пещера" трябва да се поддържа определена влажност и светлина. 

До сега специалистите в тази област се бореха с няколко проблема. Първо със сянката, която образуват трибуните. И второ - с хората. Преди всеки сезон тревата на "Сантяго Бернабеу" се подменяше. Стадионът пък се отдаваше за концерти и други събития само в края на кампанията.

След обновяването, "Реал" може да дава под наем дома си и по време на кампания, стига това да е съобразено с мачовете. По тази схема вече работят в "Тотнъм". Модерният стадион в Лондон служи за футболна арена, но и за място за други спортни събития (Там трябваше да се проведе боксовата среща между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа) и концерти. Теренът и там се "скрива", като съществува и още едно игрище - за американски футбол.

От "Реал" се заеха с този мащабен проект не само заради удобството. В клуба имат намерение стадионът да се превърне в един от най-големите им активи. В обновяването са вложени впечатляващите 575 млн. евро. "Белите" са изтеглили банков кредит, който ще бъде погасяван в следващите 30 години.

И докато светът беше парализиран в последните месеци заради пандемията от коронавирус, в "Реал" отчитат един позитив. Липсата на мачове помогна на строителите да свършат повече от предвидената работа. 

Снимка: NuevoBernabeu

Докато "Сантяго Бернабеу" се превръща почти в космически кораб, футболистите на "Реал" ще играят мачовете си на стадион "Алфредо ди Стефано".