на живо

Съотборник на президента на Беларус с положителен тест за коронавирус (ВИДЕО)

23-ма играчи от "Неман" също са заразени

Съотборник на президента на Беларус с положителен тест за коронавирус (ВИДЕО)

Преди няколко седмици президентът на Беларус Александър Лукашенко - страстен фен на хокея, и играч в аматьорската дивизия на страната си, обяви, че на ледената пързалка няма как да се развие коронавирус.

Само че сбърка. Негов съотборник - Дмитрий Мелешко е част от регистрираните над 6700 човека в страната, заразени с COVID-19. 

Новината потвърдиха от администрацията на президента пред "РИА Новости".

В Беларус сезонът в хокейното първенство завърши през март. Лукашенко и Мелешко за последно са играли заедно на 11 април.

Дори след новината за заразен съотборник, Лукашенко не е под карантина, а продължава да изпълнява по график функциите си на държавен глава, както го прави от 1994 г. насам. Неговият съотборник е настанен в болница.

Местната телевизия "Некста" пък съобщава, че в хокейния тим "Неман" са били регистрирани цели 23 случая на заразени с коронавирус. Първо четирима финландци от клуба дали положителна проба на летището в Минск, преди да се качат на самолета за родината си. След това цели 17 младежи от школата били прибавени към статистиката на заразените, а също така и две от звездите на мъжкия тим - Никита Бастрюкин и Виктор Мойсеенко.

Беларус продължава да е единствената европейска страна, в която футболното първенство не е прекъснато, въпреки 55-е жертви на коронавируса. 

Президентът Лукашенко многократно заяви, че COVID-19 не причинява смърт. Съпътстващите заболявания са причина за кончината на записаните в статистиката.

bTV призовава: останете си вкъщи!