на живо

Съпругата на Гунди: Не виждам друг като него

Младите си го представят като паметник, а той беше жив. Много жив!

Lap.bg

Гледам футбол и се интересувам от футбол, но не виждам толкова цялостно изграден играч като Георги Аспарухов-Гунди. Това обяви съпругата на покойния символ на „Левски” – Лита.  

„Някой се хвали с левия крак, друг - с десния. Трети - с глава, четвърти - с комбинативност. Той притежаваше абсолютно всичко това. Лошото е, че живя в едно недотам добро време и в една недотам подходяща за неговите мащаби държава.”

На 19 август „Левски” ще посрещне аржентинския гранд „Бока Хуниорс”, за да отбележи 75-ата годишнина от рождението на легендарната деветка.

„Младите хора си представят Георги Аспарухов като паметник, като снимка. А той беше жив, много жив. И е хубаво с такива празници да се върне истинската памет за него. Да си представят един млад човек, който е имал мечта, който е гонил мечтата си, който е давал всичко от себе си, за да радва хората, а го правеше по идиотски красив начин”, допълни Величка Маркова.

„Аз не мисля, че „Левски” успя да го съхрани. Аз мисля, че това е негова лична заслуга. Заслуга на Георги Аспарухов. За мен той е феномен. Трудно си обяснявам как е възможно 47 години след смъртта му да вдъхновява хората и дори да го мразят противници. Това е негова заслуга, защото в него имаше нещо много интересно и много обяснимо. Той беше млад, красив, с чудесно излъчване и страшно талантлив. Всичко това караше хората да се радват на играта му, да го харесват. Отиде си на 28 години и нямаше време да направи нищо лошо. Така че си спомняме само хубавите неща.”

 „Това е феноменът Аспарухов. Това е той. Човек, който имаше отворено сърце за всеки. За него клубната принадлежност беше чувство, което сам изживяваш, а не налагаш на другите. Толерантен и усмихнат.”