на живо

Сърбия в очакване на развръзката (ВИДЕО)

Ще бъде ли депортиран Новак Джокович от Австралия? Ще разберем съвсем скоро!

Сърбия в очакване на развръзката (ВИДЕО)

Новак Джокович срещу правителството на Австралия - втори сет е към своя край! Тази нощ в Мелбърн ще се реши дали тенисист №1 в света да бъде допуснат до участие в Australian Open, или ще бъде депортиран. Той ще изчака развръзката, затворен в хотела за имигранти.

Притихнали са и всички в родния град на Джокович - Белград. Там се срещнахме с един от най-опитните тенис журналисти в Сърбия - Владимир Новакович. Той е категоричен - спорт в казуса вече няма!

"В един момент се отнасяше за тенис, после за здравето на обществото и сега вече е политическа тема. Сега всичко зависи от това как тримата съдии ще приемат настоящата ситуация, тъй като правителството не е предоставило никакви доказателства за това, че Джокович е заплаха за публичното здраве.", коментира Новакович.

Междувременно президентът на Сърбия Александър Вучич за пореден път защити Джокович и атакува действията на австралийското правителство, оглавявано от амбицирания за нов мандат Скот Морисън.

"Ако искахте да попречите на Новак Джокович да триумфира за десети път на Australian Open, защо не го депортирахте веднага. Защо не му казахте, че за него е невъзможно да получи виза за вашата страна. Защо го тормозите? И не само него, а цялата ни нация. Това ли е необходимо, за да спечелите изборите? Това ли е начинът да накарате хората да ви харесват?", заяви той във видеообръщение.

Здравните власти в Сърбия разсеяха съмненията, че предоставеният от Джокович тест положителен тест за Ковид-19 е бил манипулиран, за да може тенисистът да получи медицинско излкючение. Все още не е янсо дали правителтвото ще накаже Джокович за неспазената изолация, по-голямата част от хората в Белград безрезервно подкрепят тенисиста.

"Надявам се, че Новак ще остане да играе и ще докаже за пореден път, че е голям – и като играч, и като човек.", заяви Миленко Тепич - служител на тенис клуб "Партизан".

Снимка: Reuters

Големият съперник на Джокович - Рафаел Надал също взе отношение по темата.

"Пределно ясно е, че Джокович е един от най-великите тенисисти в историята. Няма никакво съмнение в това. Но нито един тенисист не е по-голям от Australian Open, нали така. Играчите идват и си отиват, после се появяват нови. Ще бъде добре, ако Джокович играе в крайна сметка, но ако не играе в Мелбърн, Australian Open си остава велик турнир със или без него."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

И Надал, и Джокович, както и контузеният Роджър Федерер, имат по 20 титли от Големия шлем. Титла на сърбина в Мелбърн би го коронясала за най-великия в историята. Дали ще има възможност да се бори за нея - предстои да разберем съвсем скоро!