на живо

САЩ и Италия си подпечатаха визите за Рио

България с трудна задача за следващите квалификации

FIVB

Мъжките волейболни отбори на Италия и САЩ са сигурни участници на Олимпиадата в Рио де Жанейро следващата година.

Двата тима завършиха на първите две места в турнира Световна купа, който се провеждаше в Япония. Битката за квотите бе успорвана и се реши след последните мачове, изиграни днес.

Италия нанесе първа загуба на световния шампион Полша. Момчетата на Стефан Антига не успяха да се противопоставят на "азурите" и загубиха с 1:3 (24:26, 25:22, 22:25, 19:25), което ги измести от първото място. Най-резултатен в срещата бе натурализираният кубинец Османи Хуанторена, който играе за Италия, с 25 точки. Бартош Курек заби 21 за Полша.

Снимка: FIVB

На "Дружина Полска" им се наложи да чакат последния мач от турнира, за да разберат, че олимпийската квото няма да отиде при тях. В него САЩ победи Аржентина с 3:1 (25:20, 25:21, 17:25, 25:20) и си осигури участие в Рио. 22 точки от Факундо Конте не бяха достатъчни южноамериканците да се противопоставят на съперниците си. Арън Ръсел отбеляза 18 за САЩ.

Снимка: FIVB

Крайното класиране на Световната купа поставя България в трудна ситуация за следващите турнири за спечелване на квоти за Олимпийските игри.

Първата възможност за класиране е на предстоящото Европейско първенство, на което сме домакини. За целта обаче трябва да завършим на първо място.

Следващата олимпийска квалификация е през януари в Берлин. В нея ще участват домакина Германия, както и 7-те най-високопоставени отбори в европейската ранглиста. В момента това са Русия, Сърбия, Полша, България, Франция, Финландия и Словакия. Отборите ще бъдат разделени в групи по 4 тима, като първите два ще се класират за полуфиналите. Шампионът ще получи квота, а вторият и третият ще имат възможност да участват на квалификацията в Япония догодина.

Там освен двата европейски отбора, ще се включат домакинът, трите най-високопоставени тима в азиатската ранглист, вторият от континенталния турнир в Южна Америка и вторият от зона NORCECA. Квоти получават първите три тима в крайното класиране, оформено след мачове всеки срещу всеки.