на живо

Седми световен шампион с Германия прекрати кариерата си

"Парите вече не са важни", каза 32-годишният Бенедикт Хьоведес

Седми световен шампион с Германия сложи край на състезателната си кариера. 32-годишният Бенедикт Хьоведес обяви пред "Шпигел", че е дошло време да се сбогува с футболния терен, защото "парите вече не са важни".

Хьоведес бе сред героите на Бундестима на Мондиал 2014 в Бразилия. Цяло първенство той игра на нетипичния за него пост на ляв краен бранител, а във финала срещу Аржентина два сантиметра го разделят от гола, след като в края на първото полувреме след удар с глава уцелва греда.

За последно 32-годишният защитник игра за "Локомотив" Москва, но миналия месец си тръгна по взаимно съгласие.

"Имах предложения от клубове от Германия и чужбина, но повече не исках да завися от решенията на други хора. Усетих, че ми трябва повече време за възстановяване и реших да сложа чертата. Наскоро пътешествах със съпругата и децата в Южна Франция и опознах много по-добре малкия си син. И тогава осъзнах, че футболът за мен вече няма значение", заяви Хьоведес в интервю за "Шпигел".

Хьоведес е юноша на "Шалке 04". Престоят му в клуба е 16 години. С "кралскосините" печели Купата на Германия през 2011 г.

Той разкри, че е искал да прекара цялата си кариера в тима от Гелзенкирхен, но през 2017 г. тогавашният треньор Доменико Тедеско решава да го продаде на "Ювентус". С "бианконерите" центраният бранител триумфира в Серия "А" и печели Купата на Италия. През 2018 г. е трансфериран в Русия. 

За националния отбор на Германия той има 44 мача и 2 гола. 

Наскоро с футбола се раздели още един от шампионския тим - Андре Шюрле, който направи асистенцията за победния гол на Марио Гьотце във финала с Аржентина.

Преди Шюрле и Хьоведес професионалните си кариери прекратиха капитанът Филип Лам, Бастиан Швайнщайгер, Пер Мертезакер, Мирослав Клозе и вратарят Роман Вайденфелер.