на живо

Селекционерът на Португалия замесен в измама за почти половин милион евро

Името на Фернандо Сантош излезе в "Досиетата Пандора"

Reuters

Името на селекционера на националния отбор по футбол на Португалия Фернандо Сантош беше замесен във финансова измама. 

Според местни медии той си е спестил данъци в размер на близо 500 000 евро, като е използвал фиктивна фирма. За схемата става ясно след публикуване на така наречените "Досиета Пандора". 

Снимка: Reuters

От публикуваните документи става ясно, че Сатош е осъществил измамата през 2006 г., когато стана треньор на "Бенфика". Тогава договорът му е преминал през фирма "Силуе Лимитед", която е собственост на дъщеря му и е със седалище в Северна Ирландия. 

По този начин Сантош си е спестил 480 000 евро под формата на данъци. 

Снимка: Reuters

Самият той отрича да е опитал да измами държавата по този начин. "Никога не съм опитвал да извлека финансова печалба, която не съм заслужил", беше единственият коментар на селекционера. 

Португалските медии уточняват, че година по-късно Сантош е подписал нов контракт на стойност 776 000 евро, след когото предишните стават нищожни. 

Скандалът избухва преди един от най-важните мачове на Португалия. Днес (14 ноември) Кристиано Роналдо и компания се изправят срещу Сърбия в директен спор за първото място в групата си, което дава право на директно класиране на световното първенство в Катар през 2022 г. 

Снимка: Reuters

Срещата в Белград през март 2021 г. завърши 2:2, като на гостите беше отменено чисто попадение в самия край.