на живо

Семейството на Джокович: Той постигна най-голямата победа в кариерата си

"Той не е нарушил нито едно правило. Ще се борим, докато трябва", каза баща му

Новак Джокович е постигнал най-голямата възможна победа в живота и кариерата си днес (10 януари). Това заяви семейството на световният номер 1 в тениса - брат му Джордже, баща му Сърджан и майка му Дияна. 

По-рано през деня адвокатите на сърбина бяха изслушани от съда в Австралия, който взе решение, че отмяната на визата му е незаконосъобразна и тенисистът има право да пребивава свободно на територията на страната, въпреки че не е ваксиниран против коронавирус. 

"Ние не можем да сме обективни. Беше ни тежко, много тежко да защитаваме Новак и да се опитаме да не обидим никого. Със сигурност ние бяхме борците за истина и правда, направихме всичко, за да следваме протоколите. Успяхме да предадем на Новак любовта, която му беше нужда, за да се справи с тази ситуация и да бъде победител. Искам да благодаря на всички по света, които се разбунтуваха и организираха демонстрации. Новак е на свобода. Преди малко беше на тенис корта и тренира. Той замина за Австралия, за да играе тенис и да се бори за себе си, да опита да спечели още веднъж Откритото първенство на Австралия, а така да постигне и нов рекорд", заяви братът на тенисиста Джордже.

"Тук сме, за да отпразнуваме победата на нашия син, на нашия Новак. Той научи своето семейство, че не търпи неправдата. Той не е виновен за нищо, не е нарушил нито един от техните закони, а преживя мъчение. Тепърва ще разказва какво му се е случило. Той замина, за да победи в турнира. Ние се опитахме в последните 6 дни да направим всичко възможно, за да може неговият глас да се чуе по света. Най-тежко ми беше, когато нямах връзка с него и той нямаше телефон в себе си. Тогава не знаехме какво му се случва, дали е добре, дали е сит, дали е здрав... Това са неща, които аз, като майка, не мога да преживея лесно. Всички други майки ще ме разберат", заяви Дияна Джокович.

Продължава да съществува възможност Джокович да бъде депортиран от Австралия. Това зависи от министъра по емиграцията на страната, който има право да прекрати едностранно визата му. До момента той не е взел такова решение.

"Новак е най-невинният на този свят. Той отиде там като тенисист, за да играе на Откритото първенство на Австралия и това е всичко. Сигурен съм, че всички държавни и местни институции ще действат спрямо закона. Новак не е нарушавал правилата. Той ще ги спази", заяви брат му.

Баща му Сърджан добави, че Джокович няма намерение доброволно да се отказва от визата си и иска да играе в предстоящия турнир.

"Нямаше да го чакат на летището, ако нямаше права. Те му взеха всички права, които се полагат на човешко същество. Опитаха да го накарат да подпише, че се отказва от визата, за да го депортират обратно в Сърбия. Той е отказал да подпише документа, защото не е имало основание. Така не е допринесъл за този отказ. Не му даваха право на контакт с приятели, с треньори, с адвокати. Беше сам няколко часа, взеха му телефона и останалите неща. След няколко часа му върнаха телефона и той влезе в контакт с правния си тим, който започна да подготвя защитата. Това е огромна победа за целия свободен свят. Всички ние сме хора и трябва да можем да казваме какво мислим без последици. Трябва да уважаваме законите, правилата и страните, в които пътуваме. Той предостави всичко, което искаха от него, за да си върши работата", заяви Сърджан.

Семейството на Новак е сигурно, че тези трудности ще му помогнат на корта и той ще спечели Откритото първенство на Австралия.

Снимка: Reuters

"Ще спечели още 10 титли от Големия шлем. Това ще му даде допълнителна сила. Те не знаят каква услуга му направиха. Супер се чувства, психически е силен, не се е променил. Сега чака с нетърпение да дойде 17-ти и да започне турнирът", каза Сърджан.