на живо

Семейството на европейския шампион: Обичаме го! Вярваше, че ще стане първи! (ВИДЕО)

"Никога не е искал да се откаже!", казаха роднините на Божидар Андреев

За първи път от 2014 г. България може да се похвали, че има европейски шампион по вдигане на тежести. Неговото име е Божидар Андреев, а отличието дойде от първенството в Грузия. Само че пътят на първенеца на Стария континент не винаги е бил осеян с почести. Дори напротив - през целия си живот той се бори с бедност и трудности, а утеха намира в спорта.

Всичко започва в сливенското село Тополчане. Преди 22 години талантливият щангист се ражда в семейството на Димитър и Гинка. Те имат още 5 деца, а днес всички те живеят в две стаи на една от калните улици в селото.

Всички те се радват, защото техният Божидар се качи на европейския връх.

"С голяма радост го гледах. Гордеем се с нашия син, задето стана европейски шампион. Нямам думи какво да му кажа. Той е много упорит, настояваше много за спорта, да стане на първо място и да се въздигне в целия свят", заяви баща му.

Снимка: Facebook

Майка му заяви, че се е разплакала от радост и разказа, че първите опити на европейския шампион с щангите завършват с... контузия.

"Благодарна съм, че съм майка на шампион, че съм родила Божидар с късмет. Той се роди в най-голямата криза и съм благодарна, че го гледах, порасна и стана шампион. Той беше малък, на 9-10 години, когато започна да вдига 15-килограмова щанга. Беше си разширил дроба, аз го закарах на лекар, дадоха му лекарства и в четвърти клас дойде треньорът му", каза Гинка.

Цялото семейство не пропусна да благодари и на треньора Пламен Братойчев, който първи съзира таланта в бедното момче. 

Европейската титла не е първата голяма титла на Андреев. През 2016 г. той стана шампион и на младежките олимпийски игри, а миналата година бе най-добър на европейското първенство за младежи. Всичките му отличия се пазят в малката къща в село Тополчане.

Докато се стреми към големите върхове в спорта, Божидар завършва спортното училище в Сливен. След това започва и работа като пазач, с която си докарва доходи, а междувременно живее в малка стаичка до залата, в която тренира, тъй като няма право на общежитие. И този труден период е преодолян с много усилия и упоритост от Божидар.

"Той има дарба да вдига! Никога не е казвал, че ще се откаже. Той продължава все напред. Вярваше, че ще стане шампион и ще победи", заявиха роднините му.

Цялото село чака завръщането на Божидар в родното село, а най-близките му обещаха да го посрещнат с богата софра.