на живо

Сензационна победа за Сесил Каратанчева на Ролан Гарос

Тя елиминира бившата лидерка в ранглистата Йелена Янкович

БГНЕС

Сесил Каратанчева постигна фантастичен успех в първия кръг на откритото първенство по тенис на Франция Ролан Гарос. Тя отстрани бившата №1 в световната ранглиста Йелена Янкович, а още по-впечатляващ е резултатът от 2:0 сета (6-3, 6-4). Янкович бе поставена под номер 25 в схемата, но това не повлия на Сесил, която изигра перфектен мач и удържа натиска на съперничката си в края на втория сет, постигайки една от най-престижните победи в своята кариера.

Това е четвърти пореден успех за Каратанчева във френската столица, след като постигна три победи в квалификациите, осигурявайки си място в основната схема. Сесил, която заема 106-то място в ранглистата, се класира за втория кръг за втори път в последните четири издания на турнира. Най-добрият резултат на родната представителка на Ролан Гарос е четвъртфинал през 2005 година.

А ето и как се разви срещата. В първия сет пробивите бяха общо пет. Три от тях обаче бяха дело на Сесил, като последният бе за 5-3 гейма и сервис за сета. Нашето момиче не допусна ново колебание и поведе след 6-3.

С голяма доза увереност Каратанчева спечели първите четири гейма в началото на втория сет. Последва леко отпускане от нейна страна и сръбкинята върна един от двата пробива за 3-5, а след това спечели и своя сервис гейм за 4-5. При втората си възможност да затвори мача при свой начален удар обаче Сесил не сгреши и си осигури участие във втория кръг.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тя е втората българка сред най-добрите 64 при жените, след като Цветана Пиронкова също преодоля първия кръг с победа над Барбора Стрицова. В следващия кръг Каратанчева ще срещне победителката от двойката Ирина Фалкони - Манон Арканьоли.

Успехът над Янкович също така гарантира на Сесил завръщане в топ 100 на световната ранглиста, когато тя бъде обновена след края на турнира.