на живо

"Сердика спортни имоти": Нов стадион е възможен. ЦСКА няма да плаща наем, ако учредим дружество

В общото дружество държавата ще влезе с апорт, а ЦСКА - с 23 млн. лева, заяви Людмил Лазаров

"Сердика спортни имоти": Нов стадион е възможен. ЦСКА няма да плаща наем, ако учредим дружество

Строеж на нов стадион на ЦСКА в "Борисовата градина" не е невъзможен. Първо обаче трябва да се промени подробният устройствен план на парка от Столична община, а след това да се учреди ново дружество между клуба и "Сердика спортни имоти". Това заяви председателят на съвета на директорите на "Сердика спортни имоти" Людмил Лазаров.

Въпреки че по-рано през деня след един от акционерите в ЦСКА Юлиян Инджов заяви, че построяването на нов стадион на място на стария е невъзможно на този етап, от "Сердика спортни имоти" обявиха, че има такава възможност. Двете страни и министерството на младежта и спорта ще имат представители в работна група, която до 15 януари трябва да излезе с решение как да се осъществи това. 

Снимка: Lap.bg

"След срещата съм обнадежден, че ще можем да направим крачка и да вървим напред. Постигнахме някои договорености във връзка с нашите натрупани взаимоотношения през годините. Мисля, че в скоро време ще имаме реализация на идеята за инвестиция в ново спортно съоръжение. С тази среща направихме сериозна крачка напред. Проблемът не ПУП на "Борисовата градина". Министърът се ангажира с този процес. Мисля, че ще реализираме проекта с изменението на плана за устройство на "Борисовата градина". Вторият проблем е с Панчарево, тъй като това се води земеделска земя. Трябва да променим статута, но ние поехме ангажимент, че тези проблеми ще бъдат изчистени", заяви Лазаров и добави:

"Започваме да вадим документи, строителни книжа. Постигнахме договореност при учредяване на смесеното дружество ЦСКА да бъде освободен от всякакви разходи от момента, в който стадионът е в новото дружество. В момента, в който то бе учредено бе решено ЦСКА да не плаща наем. Това е решение на Министерски съвет - за учредяване на съвместно дружество. То ще е с 50 процента участие на държавата чрез "Сердика спортни имоти" и 50% с ЦСКА"

Снимка: Lap.bg

ЦСКА и "Сердика спортни имоти" влязоха в конфликт преди месец, когато служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов заяви, че дружеството е пред фалит заради неизплатени наеми от страна на "червените".

Именно тези средства ще бъдат в основата на новото дружество. При учредяването му, ЦСКА ще бъде освободен от наем за спортните съоръжения.

"Държавата влиза с апорт в новото дружество, а ЦСКА с парична вноска 23 милиона лева. Останалите средства се набират чрез инвеститори. Издаде ли се строително разрешение - няма връщане назад. Нашата идея е да се започне изцяло ново строителство, но това зависи от Столична община и ПУП на "Борисовата градина", каза още Лазаров.

Снимка: БГНЕС

"Подготвени са проектоустав на новото дружество, споразумението за прекратяване на старите взаимоотношения. С решение на Министерския съвет ще арпортираме "Българска армия" и комплекса в Панчарево на нов смесено дружество между ЦСКА и "Сердика спортни имоти". Влизайки в това дружество ЦСКА ще е освободен от наем, а ние започваме събирането на всички документи. В новото дружество ще има капитал. Тези средства ще поемат първоначалните разходи на дружеството. Наемът, който се дължи не може да бъде опростен. Те ще ни представят документи за направените подобрения и ние ще ги приемем за сметка на наема. Тези подобрения са направени. Те ще се отчетат с първични документи. Те представят ли се ще бъдат приети, като подобрения. Останалата част от наема ще бъде изплатен", разясни той.